Bijleveld: er is niks misgegaan bij de bombardementen in Irak

Newsroom5 nov 201928 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

0:40 Medicijnfabrieken - met Anna Dijkman en Thieu Vaessen, FD

Voor medicijnen zijn we zijn nu te afhankelijkheid van China en India. En vooral die afhankelijkheid van China voelt niet goed, de laatste tijd. Ineens lijkt iedereen daarom te vinden dat de medicijnproductie naar Europa teruggehaald moet worden. Minister Bruins noemt het terughalen van de medicijnenproductie naar Europa zelfs 'onontkoombaar'. Maar wie gaat dat regelen? En wat mag dat kosten?

- Roep om terughalen productie medicijnen

- 'Meer geld naar medicijnen betekent minder geld voor de rest van de zorg'

9:24 Files voorkomen - met Ilan Hoekstra, BNR

Als er bij 112 een botsing op de snelweg gemeld wordt, begint daar een ketting van telefoongesprekken. Het duurt daardoor minuten voor een bergingsbedrijf zijn auto's naar buiten stuurt. In die tijd neemt de omvang van de files toe. En daarmee de duur ervan.

De bergers gebruiken onderling al een veel sneller systeem, waarbij binnen meldingen binnen milliseconden worden doorgegeven. Het De alarmcentrales en Rijkswaterstaat daar niet op aansluiten.

- 'Elektronisch filemeldsysteem 5 jaar geleden al doorgegeven aan Rijkswaterstaat'

14:15 Burgerdoden - met Laurens Boven, BNR

Het is vandaag erop of eronder voor minister Ank Bijleveld van Defensie. De Tweede Kamer wil een debat over de zeventig burgerslachtoffers die in 2015 vielen bij Nederlandse luchtaanvallen in Irak. Dat kan als onderdeel van het debat over de begroting van Defensie, maar als het aan de PvdA ligt komt er een debat voorafgaand aan de begrotingsbehandeling.

- PvdA wil apart debat over verzwegen doden luchtaanvallen Irak

- Bombardement Irak: 'Bijleveld verschuilt zich'

- Toch burgerdoden door bombardement Irak