We weten eindelijk hoeveel er wordt witgewassen
Voor het eerst is gemeten hoeveel geld er nou per jaar witgewassen wordt in Nederland. We gebruiken steeds meer data, en dat kost dus steeds meer energie. Dat moeten we op een of andere manier proberen te beperken.Minister Koolmees wil onnodige kortingen op pensioenen voorkomen en heeft daar misschien een oplossing voor.
00:29 Witwassen - Gaby de Groot & Johan Leupen, FD
Jaarlijks wordt bijna €13 mrd aan crimineel geld in Nederland witgewassen. Het grootste deel daarvan is afkomstig uit Nederland zelf, zo blijkt uit nieuw onderzoek van hoogleraar economie Brigitte Unger van de Universiteit Utrecht. Als doorvoerland van crimineel geld blijkt Nederland minder populair dan gedacht.
Witwasexpert Unger kreeg voor haar onderzoek toegang tot transactiemeldingen van onder meer banken, casino's en autodealers, en kon daardoor voor het eerst nauwkeurige berekeningen maken van criminele geldstromen. Ze werkte daartoe samen met iCOV, de infobox crimineel en onverklaarbaar vermogen. Dit is een samenwerkingsverband van onder andere politie, Openbaar Ministerie (OM), Belastingdienst en FIU Nederland, het meldpunt voor ongebruikelijke transacties. Unger presenteerde de resultaten dinsdag op een besloten bijeenkomst.
- Bijna €13 mrd wordt er jaarlijks witgewassen in Nederland
Lees ook | Rabo-topman: aanpak witwassen niet effectief
10:56 Data - Wesley Schouwenaars, BNR
Als er niets gebeurt verbruiken ‘data’ binnenkort 31% van alle elektriciteit. Daarvoor waarschuwt het economische bureau van ING in een woensdag uitgekomen rapport.
Nu nog ligt het energieverbruik van alle telefoons, laptops, telecomnetwerken en datacenters te samen op zo’n 800 terawattuur per jaar. Dat is ongeveer 3% van alle wereldwijd verbruikte elektriciteit. Zonder nieuwe energiebesparende maatregelen zal dat verbruik tegen 2030 echter zijn verdertienvoudigd, voorzien economen van de bank.
ING denkt dat datacenters de komende tijd nog zo’n 16% kunnen besparen.
De stijging is het gevolg van een exponentiële groei in het gebruik van data. Waar mensen tot enkele jaren geleden hoogstens een mailtje op hun mobiel bekeken, is nu het veelvuldig kijken van filmpjes de norm. Ook wordt meer gebruik gemaakt van big data en kunstmatige intelligentie. Datacenters en telecomnetwerken krijgen daardoor ook de komende jaren fors meer gegevens te verwerken. ING voorziet zelfs een vertwintigvoudiging.
- ING: Data-economie dreigt energieslurper te worden
18:00 Pensioenkortingen - Martine Wolzak, FD
Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken heeft 'zicht op een oplossing' voor de dreigende pensioenkortingen. Dat zei hij dinsdag desgevraagd, een week voordat hij duidelijkheid moet geven aan de Tweede Kamer. 'Ik moet er voor de volgende woensdag uit zijn', aldus de minister. 'Het zou heel raar zijn, als ik nu nog geen idee had van waar ik wil landen.'
Miljoenen werknemers en gepensioneerden verkeren in onzekerheid over mogelijke pensioenverlagingen of premieverhogingen volgend jaar, als gevolg van de verder gedaalde rente. De afgelopen weken hebben pensioenfondsen, werkgevers, vakbonden en oppositiepartijen de druk op Koolmees vergroot om pensioenverlagingen te voorkomen tijdens de overgang naar een nieuw pensioenstelsel. Boodschap: als de kortingen doorgaan, dan is dat het einde van het in juni zo moeizaam bereikte pensioenakkoord.
De vakbonden, FNV, CNV en VCP, werkgevers en oppositiepartijen GroenLinks en PvdA willen uitstel van de kortingen en dreigende premieverhogingen. Tegenover al die druk staan de coalitiepartijen. Vooral VVD en D66 zouden huiverig zijn om kortingen uit te stellen, zonder garanties dat de pensioenhervormingen uit het pensioenakkoord slagen.