Hoera, onze economie groeit (nu) nog steeds!
De Nederlandse economie groeit nog steeds. Ook het afgelopen kwartaal is het Bruto Binnelands Product weer met 0,4 procent toegenomen. En het kan fiscaal onhandig zijn, om te wonen in het ene Europese land en te werken in het ander. En een poging tot een antwoord op de vraag: wat leveren van die blokkendozen langs de snelweg nou echt op?
00:31 Economische groei - Connie de Jonge, BNR
De Nederlandse economie blijft op stoom. De totale omvang van de economie nam in het derde kwartaal wederom toe. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) moet Nederland het de laatste tijd vooral hebben van de consumptie.
Vergeleken met een kwartaal eerder dikte het bruto binnenlands product (bbp) met 0,4 procent aan. Dat is gelijk aan de groei in de twee voorgaande kwartalen. Hiermee kwam de economisch groei op jaarbasis uit op 1,9 procent.
Consumenten gaven alles bij elkaar 1,6 procent meer uit dan in dezelfde periode vorig jaar. Vooral voor uitjes in de horeca, elektrische apparaten, woninginrichting, dranken en tabak liepen de bestedingen op. Aan auto's werd opnieuw minder uitgegeven.
- Weer groei economie in derde kwartaal
07:44 Loonbelasting - Laurens Berentsen, FD
Het vrije verkeer van werknemers is een grondbeginsel van de Europese Unie. Maar in de praktijk belemmert de loonbelasting dat werknemers aan de ene kant van de grens werken en aan de andere kant wonen. Promovendus Niek Schipper vindt dat de belastingheffing van werknemers minder afhankelijk moet zijn van het land waar zij wonen.
Schipper verdedigt vandaag aan de Universiteit Leiden zijn proefschrift over de fiscale behandeling van de grenswerkers. Hij kent de problemen van werken in het ene en wonen in het andere EU-land van nabij. Beroepsmatig adviseert hij werkgevers en werknemers die te maken hebben met grensoverschrijdend werken. De belastingadviseur woont in België terwijl hij in Nederland bij PwC werkt.
- Loonbelasting frustreert wonen en werken aan twee kanten van de grens
15:20 Distributiecentra - Josta van Bockxmeer, FD
Door de explosieve groei van het aantal distributiecentra neemt ook de kritiek op de 'verdozing' van het landschap toe. Ondernemers en beleggers wijzen op de waarde van de hallen voor de Nederlandse economie. Maar hoe groot is die waarde eigenlijk?