Dure Klimaattegenvallers
Het kabinet zit er nog, na het Irak-debat. Het Klimaatakkoord wil dat de helft van alle huizen aan een warmtenet gaat, maar dat kon wel eens een dure grap worden. Ook waterstof die met groene energie is opgewekt, gaat voorlopig niet in de aanbieding.
00:35 Irak-debat - Laurens Boven, BNR
Bij de Nederlandse aanval op IS-strijders in het Iraakse Hawija vielen 70 burgerdoden. Dat aantal noemde premier Rutte gisteren tegenover BNR 'een gerucht'. Het getal 70 is afkomstig van de NOS en NRC en werd afgelopen oktober voor het eerst genoemd.
Het Irak-debat is voorbij. Of toch niet?
RUTTE NA IRAK-DEBAT: '70 IS EEN IRRELEVANT GETAL'
Premier Rutte kan herinneringen over Hawija 'niet faken'
Lees ook: Nabestaanden bombardement Hawija willen schadeclaim tegen Nederland
Luister ook: Project binnenhof | Rutte nog lang niet klaar met Hawija
11:31 Warmtenetten blijven duur - Wesley Weerts, BNR
De aanleg van warmtenetten wordt de komende jaren nauwelijks goedkoper. En dat terwijl deze techniek een cruciale rol speelt in het Klimaatakkoord. Dat blijkt uit onderzoek van de Tilburg University, dat in handen is van BNR.
Naar verwachting wordt de helft van de huizen straks aangesloten op een warmtenet, toch blijft de aanleg duur. 'De technologie is grotendeels uitontwikkeld, daarom daalt de prijs nog amper'
'WARMTENETTEN KOMENDE JAREN NAUWELIJKS GOEDKOPER'
Voor lokale bestuurders zijn warmtebedrijven een worsteling
Lees ook: Warmtenetten komende jaren nog nauwelijks goedkoper
17:47 Groene waterstof voorlopig niet goedkoop - Jeroen Koot, FD
De politiek heeft onterecht hoge verwachtingen van groene waterstof. Het kost te veel geld om het te maken uit groene stroom. Productie uit aardgas, blauwe waterstof, is wel een optie.
Groene waterstof kost te veel om te maken en de kosten lijken eerder te stijgen dan te dalen. Tot die conclusie komen twee onderzoekers donderdag in economentijdschrift ESB. Het FD sprak met de onderzoekers.
'Ondanks hoge verwachtingen, gaat waterstof nog niet doorbreken'