Richting Glasgow: wat landen beloven en wat jij kunt doen

Newsroom27 okt 202133 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Met de klimaatplannen die de landen tot nu toe bij de VN hebben ingediend, warmt de aarde niet 1,5 graden op, maar 2,7. Dat is een wereld van verschil. Toch hoeven we de moed nog niet op te geven. Want als de chaos maar groot genoeg wordt, gaan we het vanzelf een keer oplossen - is de theorie. Deel twee van onze serie in de aanloop naar de klimaattop in Glasgow.

Luister ook: Richting Glasgow: Vele opties, geen enkele makkelijke keuze

De klimaatplannen van alle landen samen leiden tot een wereldwijde opwarming van 2,7 graden. Dat blijkt uit een rapport van de VN dat is uitgebracht in de aanloop naar de de klimaattop in Glasgow. Daarmee komen we veel hoger uit dan op de klimaattop in Parijs werd afgesproken. Toen besloten de landen te streven de opwarming ruim onder de 2 graden te houden, bij voorkeur onder de 1,5 graden.

De grote klimaattop in Glasgow dreigt te mislukken, schrijft Orla McDonald daarom. Grote vervuilende landen, zoals China, Brazilië, Mexico en Australië, hebben geen aangescherpte klimaatdoelen ingediend bij de VN. Sommige landen hebben hun doelen zelfs verlaagd.

Luister ook: Richting Glasgow: De geopolitieke verhoudingen

Moeten we de toekomst dan maar opgeven? Nee, hoorde Caitlin Stooker van Jan Rotmans. Hij is hoogleraar transitiekunde en een van de mensen achter Urgenda. Van hem tekende zij de zin op die zowel gerust stelt als alarmerend klinkt: 'Er is nog één crisis nodig, voordat er echt een ommezwaai komt'.

Verder bespreken we kort het nieuws van de afgelopen 24 uur, dat de NAM wordt ontmanteld, en dat pensioenfonds ABP stopt met beleggen in producenten van fossiele brandstoffen. Lees daarover ook Uitstappende beleggers duwen oliesector naar krochten van de markt, en het commentaar van het FD: ABP gaat het klimaat niet redden.

01:10 NAM wordt ontmanteld

02:45 ABP stapt uit fossiel

06:00 2,7 graden opwarming

12:17 de aanstaande ommezwaai

19:34 de impact van een individu

25:48 industrie en overheid

Reageren?

Mail naar newsroom @bnr.nl of newsroom @fd.nl