Richting Glasgow: vele opties, geen enkele makkelijke keuze

Newsroom28 okt 202135 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Luister ook: Richting Glasgow: Wat landen beloven en wat jij kunt doen

Soms mag Nederland tevreden zijn over de vergroening, schreef Carel Grol. Maar lang niet altijd, zoals in andere artikelen te lezen is. Den Haag is ongelukkig met warmteleiding van Gasunie. Of Texel vindt zichzelf te mooi voor windturbines. En zoals blijkt uit keuzes van bedrijven, lezen we van Bert van Dijk: Eneco biedt mee voor bouw gascentrale in België nu verplichte CO₂-opvang vervalt.

Sommige keuzes zullen vast helpen Shell gaat grote bioraffinaderij bouwen in Rotterdam Pernis. En andere ontwikkelingen zijn zo ambitieus dat ze onrealistisch klinken: Waterstofplannen vragen vier keer zoveel stroom als totale verbruik in Nederland nu. Er zijn geen makkelijke keuzes, vat Grol het samen.

Luister ook: Richting Glasgow: De geopolitieke verhoudingen

En Bert praat ons nog even bij over Shell, dat vandaag kwartaalcijfers naar buiten bracht. En meteen een paar klimaatdoelen voor zichzelf aanscherpte. Net nu een hedgefonds voorstelt het bedrijf op te splitsen in een fossiel en een duurzaam deel. En net nadat pensioenfonds ABP bekend maakte zich terug te trekken uit fossiele energieproducenten.

Reageren?

Mail naar newsroom @bnr.nl of newsroom @fd.nl