
Newsroom Den Haag
In Newsroom Den Haag praten politiek verslaggevers Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen elkaar bij over het nieuws dat zij de afgelopen week hebben verslagen. Presentatie: Mark Beekhuis.
In Newsroom Den Haag praten politiek verslaggevers Sophie van Leeuwen en Thomas van Groningen elkaar bij over het nieuws dat zij de afgelopen week hebben verslagen. Presentatie: Mark Beekhuis.
Het kabinet is afgetreden, maar daarmee is het er bepaald niet rustiger op geworden voor Thomas en Sophie. Het virus moet bestreden. Bedrijven gesteund en de verwarming een graadje lager gezet. Een avondklok een uurtje verlaat. En er moet een hond geleend worden.
Sophie en Thomas hebben flink wat te bespreken. Want wat een week was het. De regering staat op het punt af te treden. Lodewijk Asscher trok zich terug als lijsttrekker voor de PvdA, en zelfs als kandidaat-Kamerlid. En wie staat er bij de PvdA achter de deur naar de macht?
Deze week staan Thomas, Sophie en Mark op het Binnenhof, bij de inloop van de ministerraad en het crisisoverleg van de ministers. Die praten over de revolte bij Capitool, en over twee vertrouwde onderwerpen: de kabinetsreactie op het rapport over de Kindertoeslagenaffaire, en de aanpak van de coronacrisis.
Laurens vertrekt naar de tv, en Sophie en Mark houden een afscheidsinterview met hem. Door het miljoenenpubliek dat hij daar zal bedienen neemt zijn macht natuurlijk enorm toe. En macht is machtig interessant, vindt Laurens. Waarom eigenlijk?
Vandaag in Newsroom Den Haag het bijzondere gesprek tussen vertrekkend SP-Kamerlid Ronald van Raak en vertrekkend politiek verslaggever Laurens Boven van BNR. Over wat er mis is met de politiek. En of dat misschien de schuld is van de journalistiek?
Thomas was deze week bij het torentje van de premier. En bij het ingelaste vaccinatiedebat. Sophie zag de chaos in de winkelstraten (z)onder lockdown. En ze was bij de presentatie van het rapport over het kindertoeslagenschandaal, waar ze een boze Pieter Omtzigt aantrof.
Het werd de week van Hoekige Hoekstra en de samenwerkende Socialisten. Sophie was getuige van het einde van De Jonge als lijsttrekker van het CDA. En Laurens zag hoe de SP ineens serieus genomen wordt.
Thomas werd deze week ingewerkt. En zat vast in een toegangspoortje. Sophie bezag de lobby rond het Nationaal Graaifonds, die onmenselijke proporties aanneemt. En Laurens haalde nieuwe inzichten uit openbaar gemaakte overheidsdocumenten uit het begin van de coronacrisis.
Twee politieke verhalen streden deze week om de opening van de uitzending. Het verhoor onder ede van de premier, en de implosie van een politieke partij. Oh ja, en Laurens en Sophie hadden ook nog naar een borrel kunnen gaan. Opmerkelijk in deze coronatijden.
De Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag is halverwege de openbare verhoren over de toeslagenaffaire. Naast informatie over wat daarbij allemaal fout ging, levert dat ook een prachtig kijkje in hoe de ambtelijke molens malen.
Met de peilingen van nu komen we volgend jaar misschien wel uit bij een regering van nationale eenheid. Denk aan een coalitie van VVD, CDA, D66, PvdA en GroenLinks. Hoe zou het regeerakkoord eruit kunnen zien?
Deze week ging Laurens naar een vrijwel leeg Ahoy. Sophie peilde de de steun voor Biden of Trump in de Haagse wandelgangen. En samen ontregelden ze premier Rutte, met een vraag over kinderfeestjes.
Het is een spannende tijd voor het CDA. De partij moet laten zien dat de rijen zijn gesloten, terwijl helemaal niet duidelijk is dat dat echt zo is. Trekt Hugo de Jonge aan de touwtjes, en is Wopke Hoekstra de Frank Underwood van de partij?
Het is reces in de Tweede Kamer. Dus er werd deze week niet vergaderd. Maar er werd wel gelekt. En toen werden de gelekte stukken ook nog openbaar gemaakt. Een snelle update bij de podcast van vanmiddag.
Het is reces in de Tweede Kamer. Dus er werd deze week niet vergaderd. Maar er werd wel gelekt.