Geheime diensten zien 9/11-moment, Zuckerberg doet Musk na en Europese cloudalternatieven

Nexus23 feb 202343 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Geheime diensten MIVD en AIVD vragen om meer bevoegdheden. Met de komst van het rapport '24/2', een verwijzing naar 9/11, benadrukken de diensten nogmaals het belang van hun werk, en de cyberoorlog die nu gaande is. Maar wat zijn die nieuwe tijdelijke wet, die nu voor een groot deel bij de Tweede Kamer ligt? En wat kunnen onze geheime diensten nu al? 

Zuckerberg gaat Musk achterna

Meta presenteerde afgelopen week een nieuw verdienmodel. Met 'Meta Verified' kunnen gebruikers betalen voor verificatie, betere klantenservice en meer bereik. Vooral die laatste deed al eerder wat stof opwaaien, want hoe eerlijk is dat; betalen voor meer bereik, zonder dat je reclame maakt? Gaat dit het aandeel van Meta definitief uit het slop helpen? 

Europese cloudalternatieven

De Tweede Kamer heeft het kabinet teruggefloten rond zijn cloudbeleid. Staatssecrataris Van Huffelen wilde graag in zee gaan met commerciële partijen (Lees: AWS, Microsoft Azure en Google) en daarbij veel kosten besparen. De Tweede Kamer roept nu op tot heroverweging van dit beleid, en benadrukt het belang van Europese cloudpartijen. Maar zijn die er wel? 

In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Lisette Meij, tech-juriste en eigenaar van Lime Legal, en Kees Verhoeven, auteur van 'De Democratie Crasht' en oprichter van Bureau Digitale Zaken. 

(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)

Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.