Geopolitieke frames rond TikTok, AI bedreigt Apple en graag nóg meer app stores

Nexus23 mrt 202342 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

TikTok wordt steeds verder in het nauw gedreven door Westerse overheden. Terwijl wij deze aflevering van BNR's Nexus opnemen, moet TikTok-topman Shou Zi Chew zich verantwoorden voor het  Congres van de Verenigde Staten. Terwijl daar allerlei wetsvoorstellen rondgaan die TikTok moeten kunnen verbieden. Wat zit daar allemaal achter? Moeten we nou echt bang zijn voor TikTok of niet?

AI-oorlog
Microsoft zegt het offensief op het gebied van AI-toepassingen door, nu met integratie van DALL-E in zoekmachine Bing en een vernieuwde AI Copilot in GitHub, aangedreven door het vorige week pas onthulde nieuwe taalmodel GPT-4 van OpenAI. Ondertussen komt ook Nvidia met tal van AI-gerelateerde aankondingen. Maar waar blijft bijvoorbeeld Apple?

Microsoft en Metaverse vs. Apple en Google
Met diens Xbox-divisie voorop wil Microsoft volgend jaar een eigen app store lanceren voor games op Android en iOS. Dat is op zich al tegen het zere been (en de macht) van Google en Apple, maar Microsoft rekent daarbij op de Europese Digital Markets Act die in maart 2024 écht in werking treedt.

Maar hebben we daar echt wat aan, of is dat een charmeoffensief om de overname van Activision-Blizzard (waarbij ook CandyCrush-maker King hoort) goedgekeurd te krijgen? En wat hebben Epic Games' topman Tim Sweeney's nieuwe uitspraken over het metaverse daarmee te maken?

In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met Felienne Hermans, hoogleraar computerwetenschappen aan de VU, en Jasper Bakker, bedrijfs-IT-journalist van AG Connect.

(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)

Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.


Mede mogelijk gemaakt door