Twitter werd X, een grote slag voor cybercriminelen en ChatGPT (veilig) op de werkvloer

Nexus31 aug 202346 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Nexus is terug! Deze week bespreken we allereerst het meest opvallende technieuws van deze zomer: de rebranding van Twitter naar X. Deed Elon Musk er goed aan om de naam Twitter definitief de prullenbak in te gooien? En hoe zit het met zijn plannen voor een superapp? Ook bespreken we de internationale politieactie rond Qakbot en hebben we het over ChatGPT Enterprise. Speelt AI inmiddels een relevante rol op de werkvloer? 

Twitter werd X
Afgelopen zomer werd Twitter definitief X. Topman Elon Musk zet zijn plannen voor een superapp door en dat was niet mogelijk met de naam Twitter. Hoe serieus moeten we deze plannen nu nemen? Waarom werkt een superapp wel in China, maar (nog) niet in het westen? En krijgt Musk het straks voor elkaar om ook betalingen te mogen verwerken? 

Justitie slaat internationale slag
Een grote politieactie heeft in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Litouwen, Roemenië, de VS en het Verenigd Koninkrijk servers opgerold die malware verstuurden en onderhielden via Qakbot. Een flinke slag in de wereld van cybersecurity. Maar: heeft dit nu écht zin? En waarom is Nederland vrijwel altijd een belangrijke speler in dit soort zaken?

ChatGPT voor bedrijven
Met het recent verschenen ChatGPT Enterprise kunnen bedrijven een stuk zorgelozer gebruikmaken van het taalmodel van OpenAI. ChatGPT Enterprise belooft oneindige toegang tot GPT-4 en snellere resultaten. Maar dat is niet het belangrijkst. Input-data wordt namelijk niet meer gebruikt en opgeslagen door OpenAI. Is dat een belangrijke stap? En hoe zit het met alle data waar het GPT-taalmodel op is getraind?

In BNR Nexus bediscussieert Ben van der Burg, ditmaal geflankeerd door Joe van Burik of Daniël Mol, wekelijks het laatste en belangrijkste technieuws met een panel van de beste tech-experts. Deze week met ethisch-hacker Sanne Maasakkers en ICT-journalist Jasper Bakker.

(De afbeelding bij deze podcast werd gegenereerd door middel van AI-toepassing Midjourney.)

Meer podcasts over tech? Luister dan naar BNR Digitaal, de Cryptocast, All in the Game, De Technoloog en de Tech Update.