
Nieuw Nederland
Nieuw Nederland is een video- en podcastserie van BNR over de toekomst van ons land. In acht verhalen zoekt Maarten Bouwhuis, op de fiets, naar de complexiteit van de ruimtelijke ordening in ons land.
Nieuw Nederland is een video- en podcastserie van BNR over de toekomst van ons land. In acht verhalen zoekt Maarten Bouwhuis, op de fiets, naar de complexiteit van de ruimtelijke ordening in ons land.
Voor deze achtste en laatste aflevering fietst Maarten naar Den Haag. Daar opende een jaar geleden de Rotterdamsebaan, een nieuwe weg die de Haagse regio beter bereikbaar maakt. Met al dat asfalt is de grootste uitdaging een flinke hoosbui. Want waar blijft al dat water?
Een nieuwe stal bouw je als melkveehouder meestal maar één keer in je leven. Een uitgelezen moment dus om iets neer te zetten waar je als boer trots op kan zijn. Maar tussen strenge stikstofregels en lokale wetgeving valt het vaak niet mee om iets bijzonders te realiseren.
Voor deze zesde aflevering fietst Maarten naar Hilversum. Daar heeft corporatie Habion de eerste Liv Inn gerealiseerd, een woonconcept waar oud en jong samen leven. De bewoners doen er alles zelf en maken samen de beslissingen. Wonen staat voorop, nodige zorg komt naar ze toe. Door elkaar te helpen kunnen bewoners langer op één plek blijven en zijn ze minder afhankelijk van zorg. Bovendien: gelukkige ouderen zijn ook gezonder. Kunnen we met concepten zoals de Liv Inn de ouderenzorg betaalbaar houden?
Het bouwen van een binnenlandse fabriek voor groene waterstof is een flinke opgave. De investering is groot en een sluitende businesscase is moeilijk. In Zutphen lijken drie initiatiefnemers op leeftijd op het terrein van een koperproducent de perfecte locatie te hebben gevonden: makkelijke toegang tot water en schone energie, en omringd door potentiële afnemers. Samen met partijen uit de regio proberen zij daar een grote stap voorwaarts in de energietransitie te realiseren. Maar dat is nog niet zo eenvoudig.
In hoogveengebied De Peel zijn de spanningen tussen natuur en landbouw goed voelbaar. Het is een veelzijdig gebied met waterberging voor de aanpak van droogte, ruimte voor recreatie en ambities voor natuurherstel. Rondom het natuurgebied liggen van oudsher veel melkveebedrijven. Zij veroorzaken stikstofuitstoot, maar horen ook bij het landschap en de gemeenschap.
Deze keer fietst Maarten naar Eindhoven. Ten westen van de stad ligt sinds een paar jaar de Brainport Industries Campus. Daar werken bedrijven, onderwijsinstellingen en de overheid samen om de maakindustrie van Nederland een boost te geven.
Voor deze tweede aflevering fietst Maarten naar Rotterdam-Zuid. Daar was de riolering aan vervanging toe, waarop de gemeente besloot om de wijk ook direct van het aardgas af te halen. Een mooi initiatief, maar een veel te ingrijpende verandering voor de bewoners. De uitkomst werd gevonden in een open dialoog. Nachtelijke gesprekken bij een discobal in het park brachten bewoners en de gemeente dichterbij elkaar. De bewoners kregen de ruimte om te vertellen wat er echt speelde in de wijk.
Maarten begint zijn fietstocht in Kerkrade. In de grensregio bouwt verpakkingsmagnaat Ranpak duizenden vierkante meters loods in het groene Limburgse Heuvellandschap. Om de buren blij te houden, mogen ze meedenken over de gevel van het nieuwe internationale hoofdkantoor. Maar de grootste uitdaging is aan werknemers komen, ondanks de werkeloosheid in de regio.
Maarten Bouwhuis ontdekt op de racefiets Nieuw Nederland. In acht afleveringen wordt de complexiteit van de ruimtelijke ordening in ons land blootgelegd. De eerste aflevering verschijnt 16 februari online.