
Ochtendnieuws
In 20 minuten loodsen we je door het belangrijkste nieuws van de dag. De podcast voor een vliegende start van je werkdag.
In 20 minuten loodsen we je door het belangrijkste nieuws van de dag. De podcast voor een vliegende start van je werkdag.
De Zweedse sociaaldemocratische regeringspartij is voorstander van het NAVO-lidmaatschap voor Zweden. En Finland gaat nu definitief een aanvraag doen om lid te worden van de NAVO. Met dat standpunt zijn beide landen dit weekend naar buiten gekomen.
Vandaag in Ochtendnieuws: Het kabinet zal 'open en positief' kijken naar een eventueel verzoek van Zweden en Finland om veiligheidsgaranties, long covid is goed voor bijna één procent van alle ziekteverzuim en columnist Ben van der Burg laat zijn licht schijnen over hersenspinsels binnen én buiten ons hoofd.
Het wordt een interessante dag voor de EU. De Finse minister van Buitenlandse Zaken reist vandaag naar Brussel en de leiders van de EU en Japan houden een top in Tokyo. Op het eerste gezicht twee totaal verschillende bijeenkomsten, maar beiden staan inmiddels in het teken van dezelfde geopolitieke spanningen.
In Rusland heerst er 'opluchting' na de speech van president Vladimir Poetin van maandag. 'Er is opluchting dat hij geen totale oorlog en daarmee de mobilisatie heeft afgekondigd', zegt Rusland-correspondent Joost Bosman.
Vandaag in Ochtendnieuws: de EU probeert de Iraanse atoomdeal uit het slop te trekken, de helft van de ondernemers uit de Techniek denkt niet dat de klimaatdoelen gehaald worden en de strijd in Oekraïne sleept zich voort.
Het is 9 mei, de dag waarop Rusland de overwinning op nazi-Duitsland viert. Normaal gesproken een feestelijke dag in Rusland, maar dit jaar zal de dag ook draaien om de oorlog in Oekraïne. De herdenking is voor president Vladimir Poetin ook een manier om zijn militaire macht te tonen. Ook houdt de president een toespraak, daar kijken deskundigen wereldwijd met spanning naar. 'We moeten afwachten wat er vandaag gaat gebeuren', zegt Rusland correspondent Joost Bosman.
In Ochtendnieuws hoor je het nieuws van afgelopen avond en nacht uit binnen- en buitenland. Je hoort verslaggever Floris Akkerman vanuit Lviv, net terug van dicht bij het front.
Vandaag in Ochtendnieuws: Het blijft onrustig in China - bewoners van Shanghai zitten nog steeds in een strenge lockdown. Ondertussen moeten inwoners van Beijing een recente negatieve coronatest laten zien om openbare ruimtes binnen te komen. Ook wordt 't openbaar vervoer in de stad steeds minder goed beschikbaar. En dat zorgt voor ontevredenheid.
Vandaag in Ochtendnieuws: De oorlog in Oekraïne wordt een loopgravenoorlog, de Nederlandse hotelmarkt is nog lang niet terug op pre-coronaniveau en columnist Bernard Hammelburg legt uit waarom een ruime meerderheid van de 193 VN-leden die het Russische optreden afkeuren Rusland het VN-vetorecht niet ontnemen.
Er is consternatie in de diplomatieke wereld over uitspraken die de Russische Buitenlandminister Sergej Lavrov deed. Hij noemde joden de 'grootste antisemieten' en zei dat Adolf Hitler net als de Oekraïense president Zelenski 'ook joods bloed had'. Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid noemt de uitspraken 'schandelijk, onvergeeflijk en een vreselijke historische fout. De Russische ambassadeur in Israël is vervolgens ontboden om tekst en uitleg te geven.
Vandaag in Ochtendnieuws: Oekraïense veiligheidsautoriteiten zeggen een bende van Russische agenten te hebben ontdekt, een recordaantal beginnende bestuurders kreeg vorig jaar een strafpunt op het rijbewijs en de column van Paul Laseur over de topdrukte op Schiphol van de afgelopen week.
Vandaag in Ochtendnieuws: Volgens de Oekraïense regering heeft het Russische leger gisteren burgerdoelen in Kiev bestookt. Daarbij zouden zeker tien mensen gewond zijn geraakt en zou een van de slachtoffers zijn been hebben verloren.
Vandaag in Ochtendnieuws: Een aantal raketten heeft woensdagavond het centrum van de Zuid-Oekraïense stad Cherson getroffen, voor het eerst sinds de start van de coronapandemie daalt het aantal covid-testbedrijven en columnist Jaap Jansen blikt terug op het tijdperk van Pim Fortuyn.
Volgens de Russische buitenlandminister Sergej Lavrov is er een 'reëel' gevaar op een derde wereldoorlog, zei hij tegen Russische staatsmedia. Zo'n oorlog zou volgens Lavrov wel 'ontoelaatbaar' zijn voor Rusland, dat ook de 'kunstmatige risico's' op een nucleaire oorlog zou willen verminderen.
Vandaag in Ochtendnieuws: Emmannuel Macron gaat nog 5 jaar door als president, het wachten is op de cijfers van Philips, buitenlandse journalisten ondervinden tegenwerking van Nederlandse politie en columnist Paul Laseur laat zijn licht schijnen over het schijnbaar overal toenemende wantrouwen.