29 maart | Aanhoudende aarzeling rond AstraZeneca

Ochtendnieuws29 mrt 202125 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Meer hierover:

Huisartsen ervaren nog altijd veel aarzeling bij patiënten rond het AstraZeneca-vaccin, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging aan BNR. Hoewel mensen in meerderheid uiteindelijk wél voor vaccinatie kiezen, moet daar vaak behoorlijk veel overredingskracht van de huisarts aan te pas komen. Het percentage mensen wat veel vertrouwen heeft in de werking van het vaccin daalde van 60 naar 50 procent.

Veel armere inwoners van het Verenigd Koninkrijk weigerden een vaccin te nemen, maar nu is er sprake van een kentering. Van degenen die drie maanden geleden nog zeiden geen prik te willen, is 80% van gedachten veranderd. Hoe en waarom gebeurde dat? Waarom willen ze de injectie nu wel? Correspondent Lia van Bekhoven.

De Ever Given is los getrokken, meldt maritiem dienstverlener Inchcape aan Bloomberg. Het Suezkanaal is nu al bijna een week geblokkeerd voor alle scheepvaart. Het vastgelopen containerschip Ever Given ligt klem tussen beide oevers, zodat er geen roeiboot meer langs kan. Baggerschepen zijn uitgerukt om zand en slib onder het schip weg te zuigen. Sleepboten proberen het gevaarte vlot te trekken. Een goed moment voor Europa om weer eens te kijken naar de eigen productie, zegt Paul Laseur in zijn column.

Abonneren

In Ochtendnieuws hoor je in 20 minuten het belangrijkste nieuws van de dag. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/ochtendnieuws, de BNR-app en Spotify.