3 juni | Faillissementen en werkloosheid in het verschiet

Ochtendnieuws3 jun 202127 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Meer hierover:

Er wacht Nederland een stijging in faillissementen en werkloosheid als de coronasteunpakketten voor bedrijven over vijf maanden wordt stopgezet. Dat zeggen economen van onder meer de Rabobank, ABN AMRO en ING tegen BNR. Vooral de horeca- en cultuursector zullen klappen krijgen, is de verwachting.

Vannacht verstreek in Israël de deadline voor de oppositie om met een formatie te komen. Het lukte oppositieleider Yair Lapid gisternacht op de valreep om een regering te vormen, en wel met een bijzonder constructie: hij gaat het premierschap delen met Naftali Bennett. De eerste twee jaar is Bennett aan de beurt, waarna Lapid het stokje over mag nemen.

Column Jaap Jansen | D66-leider Sigrid Kaag wil ‘een zo progressief mogelijk kabinet’. Een coalitie met VVD, D66, CDA, PvdA en GroenLinks. In commissiezaaltjes en grote debatten zie je die vijf elkaar nu al steunen en ontzien. Maar CDA-fractievoorzitter Wopke Hoekstra moet er niets van hebben, zegt hij voor camera en microfoon. De druk opvoerend op VVD-leider Mark Rutte om ook afstand te nemen. En Hoekstra is niet de enige. Terwijl Rutte op verschillende plekken in het Kamergebouw gesprekken voert met Lilianne Ploumen van de PvdA en Jesse Klaver van GroenLinks, maant De Telegraaf: doe het niet!