26 oktober | Nieuwe wet DNA-gevoelig materiaal riskant voor de privacy

Ochtendnieuws26 okt 202123 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Een nieuwe wet waarin wordt geregeld wat er gedaan mag worden met DNA-gevoelig materiaal van burgers, brengt risico's met zich mee voor de gezondheid en de privacy. Nederlanders zouden met de wet meer zeggenschap moeten krijgen over wat er met dit DNA-gevoelige materiaal gebeurt, maar gevolg is ook dat het voor justitie en politie een stuk makkelijker wordt om iemands DNA te verkrijgen. Dat zeggen verschillende juristen en organisatie Privacy First tegen BNR.

De Turkse president Erdogan gaat toch geen ambassadeurs van westerse landen uit te zetten. Hij neemt genoegen met een statement dat de 10 betrokken landen twitterden, dat erop neerkomt dat ze zich niet bemoeien met de interne aangelegenheden van Turkije. Onder de tien ambassadeurs zit ook de Nederlandse.

Column | De NOS had Dagmar, RTL kreeg Amanta en SBS sprak met Melanie. Vorige week dinsdag doken in alle nieuwsuitzendingen jonge vrouwen op met eenzelfde verhaal. Dan weet je, hier is een kundige spindokter aan het werk. In de ontplofte pr-bom speelde een hardroze kwastje de hoofdrol, het zat in alle media-items.

Abonneren

In Ochtendnieuws hoor je in 20 minuten het belangrijkste nieuws van de dag. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/ochtendnieuws, de BNR-app, Spotify en Apple Podcasts.