28 oktober | Overheden springen om miljarden uit Corona Herstelfonds, Kabinet doet niks

Ochtendnieuws28 okt 202124 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

'Wat wij gewoon echt missen is het gevoel van urgentie. Er is gewoon haast bij geboden en allerlei andere landen zijn daar volop mee aan de slag', zegt Eddie van Hijum, oud CDA-Kamerlid en bestuurslid van het interprovinciaal overleg. 'We missen ook het besef dat decentrale overheden, gemeentes, provincies, maar ook alle partners waarmee wij in de regio's samen werken zoals universiteiten, beroepsonderwijs, kennisinstellingen allemaal kunnen helpen. De coalities van de overheid in de regio's kunnen écht helpen bij het waarmaken van die ambitie. En dat besef, dat je daarvan afhankelijk bent, dat missen wij gewoon te veel bij het kabinet op dit moment, en voor een deel ook nog bij de Europese Commissie.' Meer hierover hoor je in de BNR Europa-podcast.

Storing Justitie

Als je ergens aan de slag wil gaan, bijvoorbeeld in de kinderopvangsector of in de financiële sector, dan moet je natuurlijk een Verklaring Omtrent Gedrag hebben, alleen door een storing bij justitie is het bijna twee weken lang onmogelijk om zo'n VOG aan te vragen. Werkgevers kunnen nu dus niet controleren o f nieuwe sollicitanten een strafblad hebben. Elke dag vragen zo'n vijfduizend mensen zo'n VOG aan, waardoor er inmiddels een achterstand van tienduizenden aanvragen is ontstaan en daardoor koen werkgevers en potentiële medewerkers in de problemen.

Arcadis

Het ingenieursbedrijf Arcadis komt vandaag met kwartaalcijfers. Analisten verwachten vlakke resultaten in het derde kwartaal. Omzet en winst, zo zeggen de experts, zullen ongeveer hetzelfde zijn als dezelfde periode vorig jaar. Spannender is wat er gaat gebeuren met Arcadis. Analisten verwachten dat het bedrijf kan gaan profiteren van de opwarming van de aarde. Daar moet je maatregelen tegen treffen waar Arcadis voor kan zorgen. Het bedrijf kan daar dus van profiteren en het heeft daarnaast voordeel van de economische groei die er op dit moment gaande is.

Column | Dat corona weer op zou spelen wist iedereen. Waardoor het harder gaat dan we hoopten is ook bekend: het is vooral een probleem van ongevaccineerden – evenmin een verrassing. Wat verbijsterend is en blijft is dat Nederland nog steeds het land is met de geringste IC-capaciteit in Europa. Terwijl vorig jaar, in vergelijkbare omstandigheden, beterschap werd beloofd – en nee, geen woordspeling.

Abonneren

In Ochtendnieuws hoor je in 20 minuten het belangrijkste nieuws van de dag. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/ochtendnieuws, de BNR-app, Spotify en Apple Podcasts.

HTML Embed X
(BNR)