4 februari | Grote zorgen om de situatie in Mali

Ochtendnieuws4 feb '22 06:5825 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Vandaag in Ochtendnieuws: minister Kajsa Ollongren is bezorgd over de situatie in Mali, de Europese Ruimtevaartorganisatie en kennisinstituut Deltares onderzoeken hoe satellieten kunnen helpen bij het opsporen van plastic in de zeeën en oceanen en de Olympische winterspelen beginnen vandaag in Beijing.  

De Tweede Kamer maakt zich grote zorgen over de machtspolitiek van de Russische president Vladimir Poetin aan de oostgrens van Oekraïne. Volgens VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans moeten we ons voorbereiden ‘op het ergste’. Terwijl de spanning oploopt in Oekraïne, maakt minister van Defensie Kajsa Ollongren zich ook grote zorgen over de situatie Mali. 

Hoe kunnen satellieten helpen bij het opsporen van plastic in de zeeën en oceanen? Dat hopen de Europese Ruimtevaartorganisatie (de ESA) en kennisinstituut Deltares te achterhalen. De eerste resultaten zijn belovend, wat voor een doorbraak in het bestrijden van plastic kan zorgen. 

Vandaag beginnen de Olympische winterspelen in Beijing. Maar met het strenge zero-covidbeleid van de Chinese overheid beloven het zeer sobere spelen te worden. En dat is een teleurstelling: zowel voor internationale fans die niet welkom zijn, als voor China zelf, die er liever een feestelijk spektakel van had gemaakt.    

Abonneren

In Ochtendnieuws hoor je in 20 minuten het belangrijkste nieuws van de dag. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/ochtendnieuws, de BNR-app, Spotify en Apple Podcasts.