Ochtendnieuws | Hoe een handvol slimme tuinders stinkend rijk wordt in grillige gasmarkt

Ochtendnieuws24 okt 202225 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De torenhoge gasprijzen hebben een bloedbad aangericht in de glastuinbouw. Maar een handvol slimme tuinders spint juist garen bij de crisis omdat ze voor de Oekraïne-oorlog aardgas inkochten dat nu miljoenen waard is, zeggen experts tegen BNR.

Glastuinbouw is bijzonder energie-intensief. Grote kwekers kunnen miljoenen euro's gas per jaar verstoken. Om geen speelbal te worden van de energiemarkt sluiten meeste tuinders daarom termijncontracten af. Die waren op hun piek in augustus bijna tien keer zoveel waard als een jaar geleden.

De verkoop ervan heeft hierdoor in sommige gevallen astronomische winsten opgeleverd. Er zijn daarom tuinders die hun kassen stilleggen om de contracten te gelde te maken. ‘Die verdienen dan zoveel aan de verkoop dat telen er niet meer toe doet’, aldus Pascal van Oers van VEK Adviesgroep.

Over deze podcast

In Ochtendnieuws hoor je in 20 minuten het belangrijkste nieuws van de dag. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/ochtendnieuws, de BNR-app, Spotify en Apple Podcasts. Of luister elke dag live via bnr.nl/live.