Ochtendnieuws | Rishi Sunak vandaag officieel premier Verenigd Koninkrijk

Ochtendnieuws25 okt 202218 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De laatste onafhankelijke tv-zender van Rusland zat maandenlang verspreid over allerlei Europese steden, maar nu is er een serieuze doorstart vanuit Amsterdam. In het DPG Media gebouw in Amsterdam zit de redactie weer bij elkaar om naar eigen zeggen een paar miljoen Russische kijkers per dag te bedienen. Dat werd gisteravond live gevierd op YouTube. Wat het Kremlin niet zomaar kan blokkeren. Europa-verslaggever Geert Jan Hahn was bij de Nederlandse lancering in Amsterdam en sprak met presentator Mikhaïl Fishmann en met betrokken media-ondernemer Derk Sauer.

Rishi Sunak wordt vandaag formeel premier van het Verenigd Koninkrijk. Koning Charles zal hem later deze ochtend vragen om die rol op zich te nemen en een nieuwe regering te vormen. Gisteren bleek oud-minister van Financiën Sunak de enige kandidaat met voldoende steunbetuigingen om Liz Truss op te volgen. Oud-correspondent VK Peter de Waard somt de lastige dossiers op die Sunak voor de kiezen krijgt.

Twee Chinese spionnen worden in Amerika aangeklaagd omdat ze een justitieel onderzoek naar techgigant Huawei probeerden te ondermijnen. Vier anderen worden voor spionage aangeklaagd. Ook worden meerdere Chinezen verdacht van intimidatie en bedreigingen. Dat kondigde de Amerikaanse minister van Justitie Merrick Garland aan. Amerika-correspondent Jan Postma legt het uit.

Over deze podcast

In Ochtendnieuws hoor je in 20 minuten het belangrijkste nieuws van de dag. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/ochtendnieuws, de BNR-app, Spotify en Apple Podcasts. Of luister elke dag live via bnr.nl/live.