Ochtendnieuws | Rusland snoert tegenstanders verder de mond

Ochtendnieuws1 dec 202225 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Rusland scherpt vandaag zijn wetgeving aan waarmee critici makkelijker aangepakt kunnen worden. Deze wet werd in juli afgelopen jaar al ondertekend door Vladimir Poetin. Tegenstanders van de wet zeggen dat dit door Poetin is verzonnen om zijn tegenstanders dwars te zitten.

Vanaf vandaag betaal je als elektriciteitsproducent een heffing over 'belachelijke' overwinsten. Zo noemt minister Rob Jetten van energie de overwinsten. Hij hoopt met de extra heffing een stukje van het peperdure prijsplafond te betalen, nodig om huishoudens en bedrijven te compenseren. Jetten hoopt een kleine twee miljard euro ophalen.

Zorginstellingen hebben vorig jaar veel meer uitgegeven aan uitzendkrachten en ZZP'ers vanwege personeelstekorten. Het gaat in totaal om zo'n acht procent. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek berekend. Het resultaat voor belastingen van zorginstellingen steeg vorig jaar met twaalf procent.

Over deze podcast

In Ochtendnieuws hoor je in 20 minuten het belangrijkste nieuws van de dag. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/ochtendnieuws, de BNR-app, Spotify en Apple Podcasts. Of luister elke dag live via bnr.nl/live.