Grote steden kijken nu al naar lokaal verbod deelsteps

Ochtendnieuws22 mei 202324 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De elektrische deelstep is een populair vervoermiddel in veel Europese steden, maar in Nederland zijn de tweewielers vooralsnog verboden. Minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) wil in 2025 echter wetgeving introduceren die elektrische stepjes legaliseert. Voor deelmobiliteitsbedrijven Lime, Tier en het Nederlandse Dott, is dit een kans om hun producten eindelijk ook hier aan te bieden. Grote steden zinnen op een verbod.

Jevgeni Prigozjin, de leider van de Wagner Group, claimt de inname van het Oekraïense Bachmoet. Een jaar lang is er gevochten rond de stad. Donderdag zal het huurlingenleger de stad overdragen aan het Russische leger, zegt Prigozjin. Maar volgens Oekraïne zelf is de claim van de Wagner Group onterecht. Oud-commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif denkt dat het te vroeg is om de overwinning uit te roepen.

De pensioenwet lijkt vandaag en morgen een meerderheid te halen in de Eerste Kamer. Minister Carola Schouten rekent op steun, ondanks de vele protesten. BNR's politiek verslaggever Leendert Beekman sprak de minister. 'Er zijn verbeteringen in de Tweede Kamer aangebracht, er zijn ook veel voorstanders gelukkig. Dit pas beter bij huidige situatie.'

Over deze podcast

In Ochtendnieuws hoor je in 20 minuten het belangrijkste nieuws van de dag. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/ochtendnieuws, de BNR-app, Spotify en Apple Podcasts. Of luister elke dag live via bnr.nl/live.