Mark Rutte vraagt ouders geduld te hebben in Toeslagenaffaire

Ochtendnieuws24 mei 202328 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Premier Mark Rutte heeft gedupeerden van de toeslagenaffaire opnieuw gevraagd om geduld te hebben bij de afhandeling van hun schade. Gisteren werd daarover tot laat gedebatteerd in de Tweede Kamer. De oppositie had weinig goeds te zeggen over de trage afhandeling van de affaire, waar Rutte III voor is afgetreden. En er zijn ook zorgen dat een debacle met toeslagen zich zou kunnen herhalen, omdat we nog steeds niet van de toeslagen af zijn. Premier Rutte vroeg wel om begrip voor de grote hoeveelheid stukken.

Het ging al tijden in de lucht, maar vandaag wordt het officieel: de gouverneur van Florida, Ron DeSantis wordt de Republikeinse kandidaat voor het president van de Verenigde Staten. En hij neemt het dus op tegen Nikkie Haley en Donald Trump. DeSantis kondigt dat vandaag aan bij Elon Musk op Twitter Spaces, een platform waar twitteraars audiogesprekken kunnen voeren. Volgens Musk kan het publiek vragen stellen, zonder enige censuur. Amerika-correspondent David Hammelburg noemt dat niet alleen hip, 'het is ook politiek'.

Gisterenavond werd opnieuw gedebatteerd over de nieuwe pensioenwet. Deze wet zal het huidige stelsel flink veranderen. Minister Carola Schouten van pensioenen is bereid pensioenfondsen tot 2028 de tijd te geven om over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Is dit allemaal haalbaar?

Columnist Bernard Hammelburg noemt de stoere taal van de G7 tegen China diplomatiek vuurwerk, maar concludeert dat de G7 klaarblijkelijk in sprookjes gelooft. Want in werkelijkheid zijn de economieën van China, Europa en de Verenigde Staten zo verstrengeld dat plannen om de afhankelijkheid van China te verminderen niet meer zijn dan een slag in de lucht. Of er komt een economische kaakslag terug.

Over deze podcast

In Ochtendnieuws hoor je in 20 minuten het belangrijkste nieuws van de dag. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/ochtendnieuws, de BNR-app, Spotify en Apple Podcasts. Of luister elke dag live via bnr.nl/live.