EU-landen bereiken doorbraak over asielbeleid

Ochtendnieuws9 jun 202324 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De EU-landen zijn het na een jarenlange patstelling eens geworden over het opvangen, terugsturen en verdelen van asielzoekers. Ze moeten nu nog wel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement.

Een meerderheid van de 27 lidstaten, waaronder Nederland, kan zich vinden in de nieuwe afspraken. Alleen Polen en Hongarije stemden tegen. Vier andere oostelijke lidstaten en Malta onthielden zich van stemming.

Ondertussen heeft oud-president Donald Trump op zijn socialemediasite Truth Social gemeld dat hij is aangeklaagd. Trump zei dat de aanklacht 'schijnbaar' te maken heeft met de dozen vol geheime documenten die op zijn landgoed Mar-a-Lago in Palm Beach in de staat Florida zijn gevonden.

Trump schreef dat hij gesommeerd is om dinsdag bij de rechtbank in Miami te verschijnen. 'Dinsdag om 15:00 uur lokale tijd', bevestigt correspondent Jan Postma. 'Trump zal aan die oproep gehoor geven, en dan zullen we zien welk mediacircus het ditmaal gaat worden. Er zijn al extra veiligheidsmaatregelen aangekondigd door justitie.'

Over deze podcast

In Ochtendnieuws hoor je in 20 minuten het belangrijkste nieuws van de dag. Abonneer je op de podcast via bnr.nl/ochtendnieuws, de BNR-app, Spotify en Apple Podcasts. Of luister elke dag live via bnr.nl/live.