Hoe vertel je een polishouder van Conservatrix dat zijn pensioen of uitvaart soberder wordt?

Onder curatoren9 jun 2023Seizoen 1, Aflevering 1224 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Conservatrix was niet zomaar een verzekeraar. Tot 2017 was het in handen van de gebroeders Henny en zat het kantoor in huize Canton in Baarn. In deze villa pleegden de broers Henny in de jaren zestig, toen ze nog pubers waren, een moord op een andere puber. Maar dit zat hun maatschappelijke carrière niet in de weg: nadat ze hun straf hadden uitgezeten konden ze gewoon aan de slag in het familiebedrijf.  

De eigenzinnige broers kregen na de kredietcrisis in 2008 een steeds minder goede relatie met toezichthouder De Nederlandsche Bank. Volgens de toezichthouder zou de solvabiliteit van Conservatrix niet op orde zijn. Het conflict loopt zo hoog op dat DNB besluit tot onteigening in 2017.  

Vervolgens wordt Conservatrix verkocht aan het Amerikaanse Eli Global, maar dit brengt de verzekeraar geen stap verder en eind 2020 valt het doek.  

Vanaf dat moment zijn curatoren Noor Zetteler en Willem Jan van Andel van advocatenkantoor Wijn & Stael bezig met één belangrijke vraag: hoeveel moet er worden gekort op de polissen van de tienduizenden klanten, die ervan uit gaan dat zij hun pensioen of uitvaartverzekering goed hebben geregeld? En daarmee is dit een hele speciale aflevering van ‘Onder curatoren’, want als een verzekeraar failliet gaat, is de afwikkeling heel anders dan bij een gewone onderneming. 

Te gast is Noor Zetteler, partner en curator bij Wijn & Stael en voormalig voorzitter van branchevereniging INSOLAD, over het faillissement en de afwikkeling van Conservatrix. 

Onder curatoren 

Niet elk ondernemersavontuur eindigt met een notering in de Quote 500, niet elk bedrijf overleeft een flinke crisis, niet elke onderneming weet het financiële spel goed te spelen. En als alles misgaat, als de chaos regeert en schuldeisers aan de poort rammelen, dan breekt het tijdperk van de curator aan.  

In deze serie praten financieel journalisten Elisa Hermanides en Thomas van Zijl over onvergetelijke faillissementen met curatoren, de puinruimers van het bedrijfsleven. Abonneer je om elke vrijdag een nieuwe aflevering te krijgen. Of luister vrijdag om 14.00 naar BNR. 

Redactie: Jochem Visser / Vormgeving: Gijs Friesen en Connor Clerx / Audiobewerking: Wesley Schouwenaars / Artwork: FDMG | Milja Oortwijn / Eindredactie: Elisa Hermanides / Met dank aan: Wendy Beenakker, Sharine de Rooij en Bram Mullink