Hoe krijgen we de Ganges schoon?

Ondernemen Wereldwijd2 dec '19 13:597 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland struint in opdracht van het ministerie van Buitenlandse Zaken de wereld af op zoek naar kansen voor ondernemers. Directeur internationale programma's Tjerk Opmeer is nu zelf in India.

Ganges

Opmeer is op een bijeenkomst van het Nederlandse economische netwerk in India. De focus richt zich onder meer op de Ganges, een van de meest vervuilde rivieren ter wereld. Oorzaken zijn afvalstromen uit rioolwater, chemisch afval, maar ook het cremeren van mensen langs de rivier en het uitstrooien van de as in het water.

Budget

De premier van India heeft in 2014 al een bedrag van 2 miljard euro beschikbaar gesteld om een structurele oplossing voor het probleem te realiseren. Een deel van dat budget wordt al gebruikt, vertelt Opmeer. Er is al een groot Nederlands bedrijf dat daadwerkelijk opdrachten heeft gekregen. Daarnaast lopen er verschillende projecten. Zo wordt de Nederlandse expertise ingezet om samen met de textielsector te bekijken hoe je bepaalde afvalstromen kunt schoonmaken. Verder zijn er meerdere kleine bedrijven actief in bijvoorbeeld de watertechsector.

| Rubriek: Ondernemen Wereldwijd

Relaties

Opmeer heeft ook nog wel wat tips voor hoe je goed zaken kunt doen in India. Allereerst is het belangrijk dat je een lange adem hebt. 'Investeer echt heel erg in het opbouwen van de relatie. Denk niet dat je na drie keer hier komen India al kent. En laat je daarin ook adviseren door medewerkers van de ambassade en door het hele netwerk, omdat die daar ook een belangrijke rol in kunnen spelen.'