Marokko: onbekend maakt onbemind

Ondernemen Wereldwijd17 aug 20208 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Vanuit Nederland ondernemen in Marokko gebeurt nog veel te weinig, vindt de RVO. Er is gewoon niet genoeg over bekend, zegt Tjerk Opmeer van de dienst. Sowieso is het de bedoeling dat er meer op Afrika wordt gefocust. Daarvoor is ook een taskforce opgericht. In Marokko zijn er vooral mogelijkheden op het gebied van water, duurzame energie en voedselproductie.

Beluister ook | Ondernemen Wereldwijd | Deelauto's die geld opleveren als ze stilstaan

De RVO verzorgt op 8 oktober een webinar met het doel om (potentiële) ondernemers te inspireren en te informeren over zakendoen in Marokko. Ze kunnen daar ook in contact komen met partners met wie ze verder in zee kunnen gaan. Er is vooral ruimte voor MKB'ers. Op het gebied van waterbeheersing bijvoorbeeld: we hebben hier verschillende ondernemers die heel goed weten hoe je met weinig water je voedselproductie kunt verbeteren.

Relaties

Als je gaat ondernemen in Marokko, moet je veel investeren in het opbouwen en onderhouden van de relaties met je zakenpartners, zegt Opmeer. Verdiep je in de sociale omgangsvormen en neem af en toe een cadeautje mee. Gastvrijheid is een groot goed in Marokko; zorg dat je daarop ingaat en er de tijd voor neemt. En het helpt als je een beetje Frans spreekt.

Islamitisch

Het feit dat Marokko een islamitisch land is, zorgt volgens Opmeer op zichzelf niet voor beperkingen, al moet je er natuurlijk wel rekening mee houden. Doe bijvoorbeeld geen zaken tijdens de ramadan. Maar verder is het er prima zakendoen, ook met vrouwen.

Over Ondernemen Wereldwijd

Alles wat je moet weten over Internationaal Zakendoen. Een wekelijkse rubriek, onair en online als podcast. Luister live maandagmiddag om 13:15 in Zakendoen, of wanneer je wilt via bnr.nl/podcast/ondernemen-wereldwijd/, Apple Podcast of Spotify.