
Ongekend in Vredestijd
Economen Daan Ballegeer en Mathijs Bouman over de economische gevolgen van de coronacrisis. Een podcast van BNR en FD.
Economen Daan Ballegeer en Mathijs Bouman over de economische gevolgen van de coronacrisis. Een podcast van BNR en FD.
In de laatste aflevering van Ongekend in vredestijd, een podcast van het FD en BNR over de economische gevolgen van de coronacrisis, bespreken Daan Ballegeer en Mathijs Bouman de vragen van luisteraars.
Economen Mathijs Bouman en Daan Ballegeer bespreken of we op economisch vlak genoeg geleerd hebben van de eerste coronacrisis om beter om te gaan met een reprise.
Door de coronacrisis vragen veel ondernemingen zich af of hun productieketens niet veel te internationaal en complex zijn geworden. Is het niet beter om dichter bij huis te produceren? Dan zijn ze bij een volgende crisis niet meer zo afhankelijk van het buitenland. Of is dat een denkfout?
We beleven de diepste, maar misschien ook kortste recessie sinds mensenheugenis. De meeste economen gaan ervan uit dat het nog tot 2022 duurt voor we weer op het peil staan van voor de crisis. De economie ging met andere woorden met de lift naar beneden, maar zal met de trap weer omhoog moeten.
Scheepsbouwer IHC en luchtvaartmaatschappij KLM kregen overheidssteun tijdens de coronacrisis en waarschijnlijk staan er binnenkort wéér bedrijven bij de Staat op de stoep. Winkelketen Hema zou wel eens speciale steun kunnen krijgen. Daan en Mathijs vragen zich af of dat wel een goed idee is.
Mathijs Bouman is er zeker van: 'Dames en heren: het bier wordt duur.' In deze aflevering bespreekt hij deze week samen met Daan Ballegeer waarom we straks meer zullen moeten betalen voor ons gerstenat.
Europa staat voor een keuze, zei Ursula von der Leyen in het Europees Parlement. 'Of we gaan er allemaal alleen voor, of we doen het samen.' Economen Mathijs Bouman en Daan Ballegeer bespreken hoe het Europese herstelfonds tot stand is gekomen én waarom het zo nodig is.
Het einde van de economische misère door de coronacrisis is nog niet in zicht, beseffen ook de luisteraars van Ongekend in vredestijd. Voor deze aflevering stuurden ze hun zorgen n vragen op naar economen Daan Ballegeer en Mathijs Bouman.
Het kabinet komt met een nieuw steunpakket voor bedrijven en werknemers. Een groot verschil met het eerste: bedrijven die geld krijgen om de lonen door te betalen mogen waarschijnlijk toch mensen ontslaan. Een logische stap, stellen economen Mathijs Bouman en Daan Ballegeer.
Duitse rechters van het Constitutionele Hof hebben deze week indirect de Europese Centrale Bank (ECB) een veeg uit de pan gegeven. Economen Daan Ballegeer en Mathijs Bouman de inhoud en het belang van deze uitspraak
Tenzij je gelooft in wat een Belgische minister van financiën in de jaren tachtig verklaarde ('De staatsschuld is er vanzelf gekomen, en ze zal vanzelf ook weer verdwijnen.'), zal het kabinet de komende jaren een plan moeten opstellen om de schuldenberg geleidelijk af te bouwen.
Het kabinet verlengt verschillende maatregelen die bedrijven de coronacrisis moeten doorhelpen. Maar hoeveel steun moeten ondernemingen krijgen die, als dadelijk de economie weer opengaat, niet op eigen benen kunnen staan?
Het coronavirus veroorzaakte een kaalslag op de beurs. Economen Daan Ballegeer en Mathijs Bouman vragen zich af of beleggers zich niet vergalopperen in het herstel.
Daan Ballegeer en Mathijs Bouman bespreken deze week het infuus voor de Nederlandse economie, en hoe we daar straks van af kunnen.
Het coronavirus stort Nederland vanuit het niets in een diepe economische crisis. Hoe snel volgt het herstel?