Het Europese herstelfonds en de angst om beduveld te worden
Europa staat voor een keuze, zei Ursula von der Leyen in het Europees Parlement. 'Of we gaan er allemaal alleen voor, of we doen het samen.' Economen Mathijs Bouman en Daan Ballegeer bespreken hoe het Europese herstelfonds tot stand is gekomen én waarom het zo nodig is.
Het is duidelijk welke route de Commissievoorzitter verkiest. Ze pleitte voor 'stoutmoedige maatregelen', en lidstaten die 'samen een sprong voorwaarts maken'. Von der Leyen stelde voor om een wederopbouwfonds op te tuigen van €750 mrd om de door corona getroffen economieën te helpen. 'We kunnen de basis leggen voor een Europese Unie die klimaatneutraal, digitaal en robuuster dan tevoren wordt.'
In deze aflevering van Ongekend in vredestijd bespreken economen Mathijs Bouman en Daan Ballegeer waarom dat plan nodig is, en hoe het tot stand is gekomen. Daarbij duikelt Daan een lang vergeten minister van Buitenlandse Zaken op, die waarschuwde voor 'de Nederlandse angst om beduveld te worden'.
Misschien gaat het dan wel over de €500 miljard aan nieuwe subsidies die Von der Leyen in gedachten heeft? Want wie gaat dat betalen? 'Als het aan mij lag, ging er een stukje van de nationale inkomstenbelasting naar Europa', zegt Mathijs. 'Maar dat zal nooit gebeuren.' Hij legt uit waarom, en hoe de Commissie dat gat dan wel hoopt te dichten.
Abonneren
Luister elke week naar Daan Ballegeer en Mathijs Bouman in Ongekend In Vredestijd via bnr.nl/ongekend, Apple Podcast of Spotify.

Ongekend in Vredestijd
Economen Daan Ballegeer en Mathijs Bouman over de economische gevolgen van de coronacrisis. Een podcast van BNR en FD.