Schipholbaas

Paul Laseur23 okt 20173 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Paul Laseur
Paul Laseur (BNR)

De Telecomreus heeft alles al geregeld. Het oer-Hollandse KPN krijgt een Italiaanse Colombiaan aan het roer, Maximo Ibarra. De man spreekt vloeiend Engels, Spaans en Italiaans. En heeft een indrukwekkende staat van dienst, zowel in de academische wereld als in het bedrijfsleven. In Italië. KPN is duidelijk niet over één nacht ijs gegaan. Ibarra is aangedragen door een searchbureau, als de perfecte buitenstaander met de beste papieren. Maar ook een grote onbekende.

Nee, dan de nieuwe baas van Schiphol. Officieel moet de zoektocht nog beginnen. Maar het zou mij zeer verbazen als het níet Melanie Schultz van Haegen wordt. Ook al gaat die benoeming straks nog een hoop gelazer geven. Ten onrechte, want onze demissionaire minister van Verkeer is in bijna alle opzichten de ideale kandidaat. Niet voor niets zoemt haar naam al twee jaar hardnekkig rond als gedoodverfde opvolger van Jos Nijhuis.

Om te beginnen is Schultz beschikbaar, volgende week verlaat ze de politiek. En we willen toch zo graag meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven? Hier heb je d’r een, die ook nog eens vijf kabinetten overleefde, dankzij een uitstekende radar voor het politieke spel. Precies wat Schiphol nodig heeft, een topvrouw die ook nog eens goed ligt bij het nieuwe kabinet. De nieuwe CEO krijgt veel te maken met de landelijke politiek. De groei van het luchtverkeer, de herzienining van het luchtruim en vliegveld Lelystad allemaal extreem gevoelige dossiers in Den Haag. Bovendien is Schiphol voor 70% eigendom van de staat.

Het zou wel heel kortzichtig en schijnheilig zijn om zo’n droomkandidaat af te wijzen omdat ze uit de politiek komt. Met korte lijntjes naar haar oude departement en het kabinet. Die het beleidsterrein op haar duimpje kent. Dat maakt haar juist geschikt. Het is de belangrijkste reden om haar zo snel mogelijk wel te benoemen. Niets afkoelingsperiode of lobbyverbod. Maar kiezen voor kwaliteit.

Prettige maandag!