Big Tech

Paul Laseur29 okt 20173 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Paul Laseur
Paul Laseur (BNR)

Na meevallende kwartaalcijfers schoot de beurskoers van zijn webwinkelbedrijf met 13 procent omhoog. En dat leverde Bezos een vermogensaanwas op van meer dan 10 miljard dollar. Binnen een dag, tot bijna 94 miljard dollar in totaal. De magische grens van 100 miljard dollar komt nu wel heel snel dichterbij.

Het gat met de nummer twee, Bill Gates, bedraagt intussen 5 miljard dollar. Maar die zal daar niet van wakker liggen. Zijn vermogen groeit sneller dan hij het kan weggeven aan goede doelen. Dat zijn nog eens luxeproblemen, waar u en ik niet vlug mee te maken zullen krijgen. Het is immers maar weinigen van ons gegeven om in een mensenleven zo’n gigantisch privévermogen te vergaren. Zo’n obscene hoeveelheid geld dat je het je nauwelijks nog kunt voorstellen. Wat doet dat met een mens? Bloomberg maakt er een wedstrijdje van: Wie is de Rijkste, met een dagelijks update van hun Billionaires Index. Jarenlang ging het tussen Bill Gates en Warren Buffett. Maar dat was de Oude Wereld.

De tijd lijkt gekomen dat zij plaats moeten maken voor een nieuwe generatie Allerrijkste Aardbewoners, zoals Jeff Bezos en, ook al top 5, Mark Zuckerberg van Facebook. Je kunt alleen maar bewondering hebben voor de visie en daadkracht van deze mannen en het vermogen om daarmee in tien of twintig jaar tijd een miljardenbedrijf als Amazon of Facebook uit de grond te stampen. Maar hun gigantische persoonlijke rijkdom is ook een afspiegeling van de enorme machtspositie die hun bedrijven in onze samenleving hebben veroverd. En die snelle opmars van Big Tech-ondernemingen is iets waar we ons grote zorgen over zouden moeten maken.

Het zijn de nieuwe wereldmachten - Facebook, Amazon, Google en Apple - die nationale staten en democratische overheden nu al overstijgen qua invloed op ons dagelijks leven. Want kennis is macht en deze vier tech-giganten weten alles van burgers en consumenten over de hele wereld. Wat we eten en drinken, wat we kopen of willen kopen, wat we lezen, wat we ergens van vinden, wie we kennen of zouden willen kennen, wat we weten of willen weten... voor Big Tech heeft niemand straks nog geheimen. En er is totaal geen concurrentie die het hun nog moeilijk kan maken. Het lijkt een geleidelijk proces maar het gaat razendsnel. Kijk maar naar de Bloomberg Billionaires Index.

Prettige maandag!