Cocktail-effect

Paul Laseur5 nov 20173 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Maar wat moeten we met die zekerheid? We weten niet eens hoe giftig andere fruitsoorten zijn, dus dan zegt zes keer meer ook niet zoveel. Hoe moeten consumenten, producenten, supermarkten en toezichthouders nu weer reageren, op dit jongste voedingsalarm?

Helaas hebben voedselveiligheidsincidenten de neiging elkaar in hoog tempo op te volgen. Je kon erop wachten, na het fipronilschandaal en de eiercrisis van afgelopen zomer; de jacht op het nieuwe gif-ei was meteen geopend. Vette pech voor de aardbei dat die het nu net moet ontgelden. Het zomerkoninkje is een volstrekt willekeurig slachtoffer van zinloos geweld. Het had net zo goed de paprika of het trostomaatje kunnen zijn.

Jammer is ook dat er geen aardbei meer of minder om gegeten zal worden. Dat is ook het advies hoor, van alle geraadpleegde voedingsdeskundigen en toxicologen. We hoeven ze niet te laten staan, voorlopig, totdat ze meer weten. Maar waarom dan zo hard aan de alarmbel getrokken, als we geen enkel gezondheidsrisico lopen? Daar is dan toch niemand mee gediend? Het is puur natrappen naar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die zo hard blunderde in de fipronil-affaire. Van die besmette eieren, trouwens, moet een volwassen man er geloof ik een jaar lang bijna tweeduizend per dag eten voordat het risico op lichte hoofdpijn intreedt.

Je zou haast willen dat er een soort bel-me-niet-register was voor dit soort noodmeldingen. Kunnen we niet afspreken dat de NVWA voortaan pas optreedt bij acute levensbedreigende situaties en reëel gevaar voor de volksgezondheid? Laat mij in alle andere gevallen alsjeblieft gewoon rustig genieten van bespoten fruit en verdachte eieren. In gezegende onwetendheid, ik hoef het allemaal niet te weten.

Prettige maandag!