Fijnstof
Ineens hadden we er een nieuwe volksvijand bij: fijnstof. Na de oorlog tegen tabak, alcohol, suiker en zittend werken bond de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vorige week de strijd aan met luchtverontreiniging, de stille moordenaar. Met de alarmerende boodschap dat wereldwijd jaarlijks 7 miljoen mensen een voortijdige dood sterven, als gevolg van blootstelling aan hoge concentraties verontreinigde lucht. Zestien keer meer dan er bijvoorbeeld aan malaria overlijden.
Fijnstof blijkt de grootste killer in de lucht: onzichtbaar maar dodelijk. Voor wie graag paniek wil zaaien de ideale combinatie, want het valt toch niet te controleren. Maar volgens de WHO levert fijnstof, in de vorm van roetdeeltjes en andere piepkleine moleculen, een fikse bijdrage aan het risico op ernstige longaandoeningen, zoals kanker en longontsteking. Maar ook hersenbloedingen en hart- en vaatziekten zijn vaak het gevolg van vieze lucht. Een kwart van alle hartdoden wordt toeschreven aan luchtverontreiniging.
Niet voor niets komen er steeds meer milieuregels bij, die naast de uitstoot van broeikasgassen de emissie van fijnstof proberen terug te dringen. Je wilt tenslotte ook iemand de schuld kunnen geven van die miljoenen fijnstofdoden. Dan wordt al snel met het vingertje gewezen naar openhaardstokers en dieselrijders. Dit wil je toch niet op je geweten hebben? Nog even en ook het grasmaaien op zondagmiddag gaat in de ban, want stoffig. Met deze fijnstof-jihad van de WHO breken verwarrende tijden aan. Alledaagse bezigheden of producten waar je nooit bij stilstond zijn ineens verdacht, want wellicht een bron van die onzichtbare ziekmaker.
Een opmerkelijke zondebok van deze kruistocht tegen het fijnstof was vorige week de pluimveesector. Houders van legkippen moesten het ontgelden. In bijna alle sectoren van de economie namelijk daalt de fijnstofemissie, behalve in de landbouw. Daar steeg de uitstoot met 3 procent en dat komt allemaal door de kippen. Vrije-uitloopkippen. Met hun vrolijke gescharrel komen microscopisch kleine stof- en mestdeeltjes in de lucht. Maar je gaat me toch niet vertellen dat we nu terug moeten naar de legbatterij?! Na een jarenlange strijd tegen de bio-industrie? Kiezen kippenboeren dan eindelijk steeds vaker voor vrije-uitloopeieren, moeten ze nu toch weer terug in hun hok! Kiezen we voor dierenwelzijn of voor de volksgezondheid?
Krijgt mijn oude grootmoeder - ze is al jaren dood - misschien toch nog gelijk. Zij moest nooit wat hebben van dat moderne gedoe met scharreleieren. Je wist nooit waar zo’n kippetje allemaal in hadden zitten wroeten, bah!
Prettige maandag!

Paul Laseur
Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column.