Wereldkampioen Inkomensverdeling

Paul Laseur2 jul 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Als kers op de taart werd Nederland dit weekend officieel uitgeroepen tot wereldkampioen inkomensverdeling. Door Duitse onderzoekers nota bene, dus het is echt waar. Volgens het gezaghebbende Ifo-instituut heeft Nederland de eerlijkste inkomensverdeling in Europa. En dan heb je de rest van de wereld ook meteen achter je gelaten. Volgens de allernieuwste meetmethode van de Duitsers doen we het zelfs beter dan de typische sociale gidslanden Finland en Noorwegen. Als je kijkt naar gelijkheid van kansen en afwezigheid van armoede wonen wij kort gezegd in het paradijs op aarde. Ook al lijkt dat bij veel mensen in eigen land nauwelijks door te dringen, helaas.

Bij vakbond FNV is het kwartje zelfs helemaal nog niet gevallen. Bij de cao-onderhandelingen voor de detailhandel legde de bond gewoon dezelfde looneis van 3,5 procent op tafel, net als voor alle andere cao’s in Nederland. Terwijl iedereen kan zien dat de crisis in onze winkelstraten nog lang niet is uitgeraasd en dat werkgevers in deze geplaagde sector zo’n grote loonsprong echt niet kunnen opbrengen. Met grote regelmaat gaan winkelketens failliet. Vorige week nog was het Men at Work. Maar FNV toont zich volkomen blind en doof. Niet alleen voor de sociaal-economische realiteit. Maar ook voor het totale gebrek aan representativiteit van de bond zelf. Want wie is er nog lid? Het is de harde actie uit de vorige eeuw. Ook de stakers in het streekvervoer moeten zich schamen. Twee weken lang het publiek pesten voor een extra plaspauze tijdens de rit? Je maakt mij niet wijs dat daarover niet te praten valt met de vervoersbedrijven.

Nergens ter wereld zijn inkomens zo eerlijk verdeeld als bij ons. Nederland wereldkampioen! Waarom dan toch die obsessie met bonussen en top-inkomens? Wouter Bos, bijvoorbeeld, gaat voor de overheid een investeringsbank leiden, Invest-NL. Een mooie, verantwoordelijke functie. Maar de helft van het bericht ging onvermijdelijk over zijn salaris. Ik lees liever wat Wouter gaat doen dan meteen wat ie gaat verdienen.

Een eerlijke inkomensverdeling betekent niet dat iedereen ook hetzelfde moet verdienen. Inkomensongelijkheid hoeft niet noodzakelijk slecht te zijn. Van een eerlijke inkomensongelijkheid is, volgens de onderzoekers, sprake als er relatief weinig armoede bestaat in het land en als iedereen gelijke kansen heeft. De ongelijkheid is dan het gevolg van individuele inzet en prestaties.Ongelijk is niet oneerlijk.

Prettige maandag!