Stop businessbashing

Paul Laseur8 okt 20183 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

In de echte wereld is het wel meteen duidelijk dat die Haagse poppenkast van het afgelopen jaar rond de dividendbelasting alleen maar verliezers oplevert.

Oppositiepartijen in de Tweede Kamer mogen van mij best juichen om de afgang van Mark Rutte, maar het is buitengewoon kortzichtig. Want de politieke nederlaag van onze premier valt volledig in het niet bij de maatschappelijke en economische schade op lange termijn. Want niemand heeft baat bij het wegjagen van grote internationale ondernemingen uit ons land.

Het zijn de kroonjuwelen van ons bedrijfsleven: Philips, Akzo, Unilever, DSM, Heineken, Shell, noem ze maar op. Sterke multinationals die al vele tientallen jaren zorgen voor innovatie en werkgelegenheid, internationalisatie en professionaliteit. Het visitekaartje van de Nederlandse economie in het buitenland. Daar moeten we trots op zijn en alles in het werk stellen om te voorkomen dat ze dit zure Hollandse polderklimaat ontvluchten, of worden overgenomen. We zouden een voorbeeld moeten nemen aan de Britse aandeelhouders van Unilever. Voor wie nationale trots, zeker in tijden van Brexit, zwaarder blijkt te wegen dan een financieel lokkertje van de Nederlandse fiscus.

Tussen het bedrijfsleven en de politiek gaapt een steeds diepere kloof en dat is zorgelijk. Wat begon bij de banken heeft zich de laatste jaren uitgebreid naar alle multinationals: bankbashing is nu businessbashing. Ten onrechte worden grote corporates in het politieke debat tegenover de maatschappij geplaatst, als de vijand. Het meest treffend komt dat tot uiting in de frame van Mark Rutte als ‘premier van alle multinationals en niet van alle burgers’. Alsof dat elkaar per definitie uitsluit. Integendeel zou ik zeggen. De hele samenleving profiteert van ondernemingsvriendelijk beleid en een gunstig vestigingsklimaat. Het bedrijfsleven is de kurk waarop onze welvaart drijft. Daar wordt het geld verdiend waarmee de sociale verzorgingsstaat overeind wordt gehouden. We hebben ze keihard nodig als we onze positie willen handhaven als één van de rijkste landen van de wereld. De aardgasjaren zijn voorgoed voorbij.

Prettige maandag!