Gele hesjes

Paul Laseur3 dec '18 06:423 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Maastricht, Nijmegen en Den Haag waren ook het toneel van demonstraties, maar de actiebereidheid bleek daar nauwelijks groter dan in Friesland. Landelijk was de opkomst misschien 200 tot 300 man, verdeeld over vier steden. Het bleef dus op z’n best een wat miezerige vertoning.

Zeker als je dat afzet tegen de wantoestanden in Frankrijk, waar de gele hesjes-beweging een spoor van vernielingen trekt door het hele land. Bij de massale rellen in Parijs, dit weekend op de Champs-Elysées, werden winkels vernield, gingen tientallen auto’s in vlammen op en raakten 133 mensen gewond. Meer dan 400 relschoppers werden opgepakt. Sommigen hangt een celstraf van zeven jaar boven het hoofd. Bij snelwegblokkades elders in het land zijn tot nu toe zelfs drie doden gevallen. Dat zijn nog eens demonstraties!

‘Dat kunnen wij ook’, moeten diverse initiatiefnemers van een Nederlandse Gele Hesjes-beweging gedacht hebben. Toen deze volksmenners hun opruiende oproep deden op Facebook en Twitter, om alle ontevreden relschoppers van Nederland te mobiliseren. Dat gele hesje past ons immers allemaal, zolang je maar ergens tegen bent. Dat bleek ook wel zaterdag, waar de één protesteerde voor verlaging van de pensioenleeftijd en de ander voor een beter zorgstelsel. Weer een ander was tegen armoede of de hoge brandstofprijzen, of tegen het kabinetsbeleid. Het was, kortom, een bont en gevarieerd grievenpakket dat de 13 actievoerders in Leeuwarden had samengebracht en hun collega’s in Maastricht, Den Haag en Nijmegen.

Volgens een peiling van Maurice de Hond zou één op de drie Nederlanders (34%) het toejuichen dat ook in ons land een gele hesjes-beweging opkomt. Vooral kiezers van de PVV, Forum voor Democratie en de SP blijken vóór het optuigen van zo’n activistische burgerbeweging, naar Frans voorbeeld. Maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat 34 % van mijn landgenoten echt zit te wachten op een puinzooi zoals die relschoppers in Parijs ervan maken. Demonstreren is toch wat anders dan brandstichten en vernielen, lijkt me.

Gelukkig is de eerste poging dit weekend jammerlijk mislukt. Wat een afgang, hopelijk blijft het hierbij.

Prettige maandag!