Exit Intertoys

Paul Laseur25 feb 20193 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

| Column: Paul Laseur

Niet zo gek dat prompt het computersysteem op tilt ging, met die plotselinge drukte. Waardoor veel klanten hun bonnen niet meteen konden inleveren. Schandalig dat woedende klanten vervolgens het personeel bespuugden en bedreigden. Een filiaalhouder in Amstelveen moest zaterdag de winkel zelfs met hulp van de politie dichtgooien omdat het uit de hand liep. Een speelgoedwinkel! Wat een voorbeeld voor die kinderen, dat vader zo door het lint gaat, in wat een kinderparadijs zou moeten zijn.

Laten we zeggen dat elke winkel de klanten krijgt die het verdient. Want er was helemaal niets paradijselijks aan de winkels van Intertoys. De formule was allang morsdood. Lang voordat Action, Lidl en Kruidvat met speelgoed begonnen te stunten. En lang voordat de online verkoop van speelgoed zo’n hoge vlucht nam kon je dit faillissement zien aankomen. Helemaal toen Bart Smit werd ingelijfd en er voortaan zelfs twee of drie Intertoys filialen in dezelfde winkelstraat stonden. Knalgele winkels die op geen enkele manier de kinderfantasie konden prikkelen, laat staan ze aan het spelen te krijgen.

Paul Laseur
Paul Laseur (BNR)

Intertoys was nooit meer dan een stapel dozen op de plank en een dikke speelgoedbrochure met de feestdagen. Zo moeilijk kan het toch niet zijn geweest om daar een klein beetje beleving aan toe te voegen? Zelfs in de wachtkamer van de tandarts viel meer te beleven, met een legohoekje en een tijdschriftentafel. Waarom geen modeltrein door de winkel laten rijden, of desnoods een drone laten rondvliegen? Geef demonstraties, laat kinderen speelgoed uitproberen. Maar doe iets om het verschil te maken, met de anonieme partijverkopers die het tegen dumpprijzen op internet flikkeren of bij de voordeeldrogist. Maak contact met die kleine klanten, betover ze een beetje, zorg voor een verrassing. Geef ze een reden om naar de zaak te komen.

Ik moest nog even terugdenken aan die containerlading My Little Pony’s die in de nacht van 2 januari op het strand van Schiermonnikoog werd uitgebraakt. Plastic roze rommel uit China, die nu via marktplaats z’n weg vond naar de consument. Maar anders misschien wel bij Intertoys op het schap was beland voor 19,99 Euro. Dat is toch geen speelgoed, eerder een dreigende milieuramp!

Het is pijnlijk dat Intertoys opnieuw een krater slaat in het Nederlandse winkellandschap, na de Kijkshop, V&D en al die anderen. Maar je kon erop wachten. En de crisis in de winkelstraat is nog lang niet over.

Prettige maandag!