Nederland Fietsland

Paul Laseur4 mrt 20193 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Welnu, 2018 was een recordjaar voor de fietsbranche, met een omzet van 1,22 miljard euro. In ons land werden meer dan 1 miljoen nieuwe rijwielen verkocht. En dat allemaal dankzij de onstuitbare opmars van de elektrische fiets. Voor het eerst kochten Nederlanders vorig jaar meer e-bikes dan normale stadsfietsen. Volgens Bovag en de RAI Vereniging wordt elektrisch fietsen 'het nieuwe normaal'. Niet alleen bejaarden, ook schoolkinderen en forenzen zullen eraan moeten geloven.

ALLE COLUMNS VAN PAUL LASEUR: Klik hier

BNR Paul Laseur
BNR Paul Laseur

Ergens wel een treurig vooruitzicht. Dat er een moment komt waarop de meeste fietsen op straat zullen zijn uitgerust met elektronische trapondersteuning. Wat een vertrutting ook van de samenleving, met al die ANWB stellen op de weg. En het blijft natuurlijk valsspelen, fietsen met een onzichtbaar motortje. Ik weet nog goed hoe ik op mijn racefiets voor de eerste keer moeiteloos werd voorbijgepeddeld, door zo’n jongbejaarde dame met pittig kort kapsel en een prei die achter uit de fietstas stak. Nu hoort het er nog gewoon bij, groepjes plattelandsjeugd die dagelijks met gemak 10 kilometer naar school op de fiets afleggen. Compleet in regenpak als het moet. En al jong de levensles krijgen dat je bij tegenwind gewoon harder moet trappen.

Zo bezien lijkt de doorbraak van de e-bike een serieuze bedreiging te vormen voor onze nationale fietscultuur. Maar het is de vooruitgang en je houdt het toch niet tegen. Daarom kunnen we de elektrische fiets maar beter omarmen en ruimhartig faciliteren. Als onderdeel van de energietransitie. Helemaal als je bedenkt dat veel burgers hieraan wél van harte willen meebetalen. Gemiddeld werd vorig jaar ruim 1200 euro neergeteld voor een nieuwe fiets. Het zou daarnaast wel eens een doeltreffende manier kunnen zijn om de kloof tussen stad en land een beetje te dichten en de leefbaarheid in dorpen en krimpgebieden te vergroten.

Laten Wopke en Cora de volgende 700 miljoen euro daarom liever steken in fietspaden voor snelverkeer, veilige stallingen bij bus- en treinstations, comfortabele wachtruimtes met lekkere koffie en voldoende oplaadpunten. Dan komen we een heel eind, samen.

Prettige maandag!