Uber
De beursgang van Uber was misschien een afgang, maar geen mislukking. Het zwakke debuut op Wall Street, vrijdag, van de online taxidienst was vooral een kwestie van ongelukkige timing. Door de oplaaiende handelsoorlog tussen Amerika en China was het beleggerssentiment somber. En de markt had nog een flinke kater van de beursgang van de concurrerende taxidienst Lyft, begin april.
Het had de beursgang van het jaar moeten worden, die alle records zou breken. Maar op de allereerste handelsdag leverde Uber z’n investeerders een gezamenlijk verlies op van meer dan 600 miljoen dollar. Ook een record, al was het zo natuurlijk niet bedoeld, met een koersverlies van bijna 8 procent. In absolute bedragen gemeten was het daarmee een van de slechtste beursgangen ooit.
Het leedvermaak daarover onder Uber-critici is begrijpelijk. De beursgang maakt een handjevol steenrijke beroemdheden nog rijker. Letterlijk de rijkste man ter wereld, Amzon-oprichter Jeff Bezos, houdt ook hier weer 100-en miljoenen dollars aan over. Terwijl de chauffeurs keihard moeten werken voor hun geld. Typisch geval van de duivel die op de grote hoop schijt. Maar een mislukking kun je het moeilijk noemen, wanneer een bedrijf in 10 jaar tijd groeit naar een omvang van 80 miljard dollar. Zonder ooit een dollar winst te maken. De verliesmeter van Uber staat sinds de oprichting op 9 miljard. En toch is de taxidienst uitgegroeid tot een begrip onder tientallen miljoenen gebruikers in honderden steden wereldwijd, waar de traditionele taxibranche volledig werd ontwricht.
ALLE COLUMNS VAN PAUL LASEUR
Klik hier
De indrukwekkende opmars van Uber staat model voor de snelle opkomst van de hele platform-economie. Die inmiddels veel verder reikt dan alleen taxiritten. Ook vrachtvervoer en de bezorging van maaltijden en pakketjes kan vele malen efficiënter en goedkoper, via de app. En wat Uber doet voor transport en mobiliteit doet AirBNB op de markt voor overnachtingen en gastvrijheid. Het is een verrijking voor het leven van de reiziger en het leven van al die zzp-ers die deze nieuwe vormen van dienstverlening zo efficiënt uitvoeren tegen concurrerende tarieven.
Uber, AirBNB en alle klonen die ze hebben voortgebracht zijn zo’n daverend succes omdat ze in een schreeuwende behoefte voorzien. Zowel aan de vraagkant als aan de aanbodzijde. Jammer dat de gunfactor begint af te brokkelen, voor deze revolutionaire ontwrichters van traditionele marktsectoren als horeca en transport. Op naar een deeleconomie, gebaseerd op gebruik, niet het bezit van goederen en diensten.
Prettige maandag!

Paul Laseur
Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column.