Slaapschuld
Over de aflevering
Dat was de onderliggende boodschap van het Centraal Bureau voor de Statistiek, die in de afgelopen week gretig door de media werd opgepikt: Slecht slapen als volksziekte. Of slecht slapen als het zoveelste nieuwe roken. Na suiker, zittend werken en vlees eten. Volgens het CBS heeft inmiddels bijna een kwart van de volwassen bevolking te maken met slaapproblemen en dat worden er steeds meer. Het is meteen duidelijk:
Hier moet wat gebeuren!
Want al die slapeloosheid leidt tot concentratieproblemen op het werk en dus lagere productiviteit. Of korte lontjes en daarmee een slechte sfeer op de werkvloer. Het risico op ongelukken neemt toe. Gebrek aan nachtrust kan leiden tot ernstig disfunctioneren. Zo las ik ergens dat je nog beter stomdronken op het werk kunt verschijnen dan na een nacht zonder slaap. Het grote plaatje is helemaal verontrustend. Amerikaanse onderzoekers berekenden dat de schade die slaaptekort jaarlijks toebrengt aan de economie van de VS, oploopt tot ruim $400 miljard. Voor ons land gaat het ook om miljarden euro’s.
Net terug van vakantie - heerlijk uitgeslapen - is dat natuurlijk geen prettig begin, van de laatste vier maanden tot de kerst. Met alle middernachtelijke deadlines, late zakendiners en early breakfast meetings in het verschiet. Je kunt nu al zien aankomen dat een gezonde nachtrust van acht uur per etmaal er voorlopig niet inzit. Mede gelet op alle verleidingen thuis, waaraan de moderne mens wordt blootgesteld. Met Netflix en smarthone altijd binnen handbereik. Het blauwe licht van de schermen heeft een uiterst negatief effect op de slaapkwaliteit. Warme zomernachten met tropische temperaturen doen de rest. Plus de normale portie stress van een overvolle agenda, waar zakelijk en privé steeds meer overlap vertonen.
Het levenstempo ging de laatste jaren hard omhoog. Groot respect voor wie daar niet af en toe van wakker ligt.
Maar voor elk probleem is ook een oplossing. Trainers en consultants staan te trappelen om dit met beide handen aan te pakken. Voor slaapspecialisten zijn dit gouden tijden. De slaapindustrie was vorig jaar $70 miljard waard, schrijft het Financieele Dagblad. De vraag is intussen wel of de werkgever hier in actie moet komen. Voor de meeste mensen is slapen toch een privé-zaak. De baas heeft niets te maken met wat er gebeurt achter de slaapkamerdeur. Het is bovendien pure symptoombestrijding. Elke onderneming krijgt de werknemers die het verdient.
Als het goed is zijn ze betrokken en alert, met plezier in hun werk. Dus voordat bedrijven hun mensen op slaapcursus sturen kunnen ze beter goed naar hen luisteren. Niet naar wat ze uit hun slaap houdt. Maar waarvoor je ze kunt wakker maken.
Prettige maandag!
ALLE COLUMNS VAN PAUL LASEUR: Klik hier
