Ontslagplicht

Paul Laseur11 nov 20193 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Met deze constructie, het slapend dienstverband, maakt de hoogste rechter nu korte metten. De baas moet meewerken aan een definitieve beëindiging van de arbeidsrelatie met een zieke medewerker, met het oog op de ontslagvergoeding. Voor wie er niet dagelijks mee te maken heeft lijkt de hele kwestie rond het slapend dienstverband misschien ingewikkeld. Maar één ding is wel meteen pijnlijk duidelijk: onze arbeidsmarkt is door en door verrot. Of in meer parlementaire bewoordingen: lelijk uit balans geraakt. Want als je dit hoort kijk je als ondernemer toch wel drie keer uit voordat je nog iemand in vaste dienst neemt?

Ziek thuis

Stel je voor dat die werknemer ziek thuis komt te zitten? Dan mag je eerst twee jaar lang het salaris doorbetalen. En als die twee jaar erop zitten moet je vervolgens meewerken aan de beëindiging van het dienstverband, zodat hij of zij een ontslagvergoeding kan krijgen. Eerst mag je hem niet ontslaan, want ziek. Dan moet je ineens meewerken aan ontslag, want transitievergoeding. Waarom zo’n groot risico nemen als je net zo makkelijk kunt volstaan met een flexcontract?

Werkgevers zijn geen heiligen en de collega’s ook niet. Het zijn gewoon mensen. Het begrip voor een medewerker die maanden thuisblijft met een burnout, de nieuwe volksziekte, is niet oneindig. Dat maakt de weg terug naar de werkvloer al snel onbegaanbaar. Mijn voorzichtige inschatting is dat maar weinig burnout-gevallen na 5 of 6 maanden thuiszitten er nog in slagen een succesvolle comeback te maken. Laat staan na verloop van de wettelijke 2 jaarstermijn.

Terugkeer na ziekmelding

Je moet sterk in je schoenen staan voor een geslaagde rentree op de zaak na maandenlange afwezigheid. In veel gevallen zal dan ook binnen een paar maanden na de eerste ziekmelding al duidelijk zijn of een terugkeer er nog inzit. Of dat betrokkenen een verkapt beëindigingstraject ingaan. Met eerst dIe maximale termijn van loondoorbetaling van twee jaar, gevolgd door een gedwongen ontbinding van de arbeidsrelatie met een transitievergoeding van 80.000 Euro. De keuze voor optie twee is dan snel gemaakt. Je kunt het de zieke werknemer ook niet kwalijk nemen. Hij of zij maakt geen misbruik van het systeem. Het systeem zelf klopt van geen kant.

Parallel universum

We hebben op de werkvloer een parallel universum gecreëerd. Een ecosysteem van arbeidsjuristen en arbodiensten, psychologen en bedrijfsartsen. Met een compleet verwrongen visie op arbeidsrelaties. Daardoor kon een wanconstructie als het slapend dienstverband ontstaan. En nu ook weer door de Hoge Raad worden afgeschaft. Om de arbeidsmarkt werkelijk in balans te krijgen, zoals beoogd met de wet die die naam draagt, wordt nog een helse klus.

Prettige maandag!

ALLE COLUMNS VAN PAUL LASEUR: Klik hier