Kick Out Black Friday

Paul Laseur25 nov 20193 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Jammer alleen dat er de laatste jaren geen bal meer aan is. Alle plezier wordt op voorhand compleet vergald door de hoogoplopende ruzies en debatten. Hele bevolkingsgroepen staan lijnrecht tegenover elkaar. Of het nu gaat om Zwarte Piet, een vuurwerkverbod of iets totaal onbenulligs als de folder van de Lidl, waaruit het woord Kerstmis opzettelijk lijkt te zijn weggelaten. Het kwam de supermarkt haast op een publieksboycot te staan, zo boos waren de reacties op Twitter. En elk jaar raken de gemoederen meer verhit.

Hollandse tradities

De rode draad in al die discussies is steeds weer de dreigende teloorgang van onze zo diep gekoesterde Hollandsche tradities. Maar de ergste inbreuk van allemaal op onze Vaderlandsche Culturele Waerden blijft, gek genoeg, volledig buiten schot: Black Friday. Het uitverkoopspektakel uit Amerika groeide de laatste jaren uit tot een wereldwijd fenomeen. En is ook bij ons niet meer weg te denken, als aftrap voor het shopping season. Met megakortingen worden miljoenen klanten naar winkels en webshops gelokt. Oerhollandse winkelformules als Bol.com en Coolblue doen maar wat graag mee aan die Black Friday-gekte. Wekenlang word ik nu al gek ge-spamd, met hun ranzige superkoopjes.

Image

Black Friday

In de VS gaat het er nog net iets heftiger aan toe. Daar gaat Black Friday steevast gepaard met woeste taferelen en vechtpartijen. Koopjesjagers die in hun auto overnachten, om vooraan te staan wanneer ’s nachts om 3 uur de winkeldeuren openzwaaien om de stampede binnen te laten. YouTube staat vol met filmpjes van mensenmassa’s die zich onder rolluiken doorwringen en elkaar bijna vertrappen. Om maar als eerste een afgeprijsde laptop of televisie te scoren. Elk jaar weer is het een beschamende vertoning. Het absolute dieptepunt van de consumptiemaatschappij, van alle waardigheid ontdaan. Precies het soort Amerikaanse toestanden waarop niemand zit te wachten, hier in de polder.

ALLE COLUMNS VAN PAUL LASEUR: Klik hier

Spullenschaamte

Bij ons hebben vooral pakketbezorgers het zwaar met Black Friday. Het is de logistieke hel op aarde. Want voor 21 uur besteld blijft de volgende dag in huis.

De blinde koopzucht en hebberigheid van Black Friday haalt niet het beste in ons naar boven. Een klein beetje meer spullenschaamte zou niet misstaan in het land van Calvijn. Zeker in de aanloop naar het Kerstfeest.

Komende vrijdag is het al zover, dus daar komen we niet meer onderuit. Maar voor 2020 zeg ik nu alvast: Kick Out Black Friday!

Prettige maandag!