Waar blijft de zorgzame overheid?
Speel de aflevering afOf luister via BNR app Spotify Apple Podcasts
Over de aflevering
Wanneer zelfs de vuurwerkbranche inziet dat een verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen onafwendbaar is geworden, mag je gerust van een doorbraak spreken. Handelaren steunen de oproep van politie, hulpverleners en burgemeesters, om tenminste een begin te maken met de aanpak van alle problemen rond de jaarwisseling, met vandalisme en geweld.
Gedogen en wegkijken
Toch blijft het onvoorstelbaar dat onze Oud en Nieuw-traditie in de loop der jaren zo heeft kunnen ontsporen. Dankzij een cultuur van gedogen en wegkijken door de overheid. Want natuurlijk had de regering jaren geleden al een totaalverbod moeten instellen, op alle consumentenvuurwerk. Vóór de ramp in Enschede, Volendam en dit jaar Arnhem. Vóór al die uitgebrande auto’s, uitgerukte ogen, afgerukte vingers en handen. Vóór alle ellende en verdriet. Al die jaren heeft de overheid z’n zorgplicht naar de burgers schromelijk verzaakt. Want de ingezetenen van dit land hebben recht op veiligheid en bescherming, alle dagen van het jaar en soms ook tegen zichzelf. We hebben recht op een zorgzame overheid die durft te handhaven.
Ongemakkelijke waarheid
De vuurwerkdiscussie is slechts een voorprogramma. Een peulenschil vergeleken bij een veel grotere ongemakkelijke waarheid die we niet onder ogen willen zien: de productie, de handel en het gebruik van verdovende middelen. En de gigantische proporties die dat allemaal heeft aangenomen. In de haven van Rotterdam werd nog nooit zoveel cocaïne onderschept als vorig jaar, 50 procent meer dan in 2018. Ook in de haven van Antwerpen komt elk jaar meer coke binnen, bestemd voor Nederlandse afnemers. Wij zijn de spil in de distributie: Nederland distributieland. De in beslag genomen hoeveelheid coke is in zes jaar tijd verzesvoudigd. Vooral omdat er meer wordt geproduceerd en naar ons land wordt verscheept. Naar schatting onderschept de douane slechts een kwart van wat er in de haven arriveert. Ook in de productie van Amfetamine en XTC behoren we tot de absolute wereldtop. Met een geschatte jaaromzet in 2018 van meer dan 20 miljard euro. We zijn het drugslab van de wereld.
Yogasnuivers en Festivalslikkers
Dankzij onze jarenlange traditie als tolerant gidsland voor verantwoord drugsgebruik, is er ook niemand die nog een punt maakt van de consumptie van drugs. Alle yoga-snuivers en festivalslikkers weten van de prins geen kwaad. Eindgebruikers voelen zich niet verantwoordelijk voor de criminele uitwassen hogerop in de keten van misdaad en geweld. De vrolijke poeders en pilletjes horen er gewoon bij, dat weet toch iedereen. En het spul is makkelijk te krijgen. Tieners op dance-events komen eenvoudiger aan een pilletje dan aan een blikje bier in de supermarkt. In Amsterdam wordt de coke sneller bezorgd dan een pizza. Het is de ideale bijbaan voor scholieren die geen zin hebben in vakkenvullen voor een fooi.
Het ergste is nog wel dat we het doodnormaal zijn gaan vinden, het hoort erbij. Zoals vroeger het geweld rond de jaarwisseling.
Prettige maandag!
ALLE COLUMNS VAN PAUL LASEUR