Gratis Openbaar Vervoer

Paul Laseur2 mrt 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Want daarvoor is het vooral bedoeld. Het kleine landje heeft van heel Europa het hoogste aantal auto’s per 1000 inwoners. En de gebrekkige doorstroming van al dat autoverkeer zorgt al sinds jaar en dag voor problemen in de straten van het Groothertogdom. Luxemburg investeert de komende jaren enkele miljarden euro’s in het treinnetwerk. En denkt dat daarmee het aantal ov-gebruikers over 5 jaar met 20 procent zal zijn toegenomen: Uit de auto, in de bus of trein.

100 km per uur

Wat een verschil met de halfslachtige schijnmaatregelen die de Nederlandse regering momenteel treft om de stikstofuitstoot van ons nationale wagenpark te verminderen. Dit weekend zag ik dat de 120 en 130 kilometer borden langs de snelweg alvast worden afgeplakt, vooruitlopend op 16 maart, D-day. Wanneer de maximumsnelheid overdag teruggaat naar 100 kilometer per uur. Weggebruikers hebben twee weken van totale verwarring voor de boeg. Nu alle snelheidsborden tijdelijk zijn ingepakt met die wild in de wind wapperende zwarte plastic stroken, weet helemaal niemand meer waar die aan toe is.

ALLE COLUMNS VAN PAUL LASEUR: Klik hier

Openbaar vervoer toch al zwaar gesubsidieerd

Waarom eigenlijk niet ook bij ons gekozen voor kosteloos openbaar vervoer? Dan is het maar duidelijk, net als in Luxemburg. Alle ov-voorzieningen zijn toch al zwaar gesubsidieerd. Het is maar een kleine stap naar helemaal gratis en voor niets. Waarom zo krampachtig vasthouden aan een eigen bijdrage van de reiziger? De voordelen zijn evident: Voor reizigers, bedrijven, het klimaat, de samenleving als geheel.

Luister ook | De gratisspullenbeurs

Weg met alle administratie, chipkaartengedoe en verwarring bij het overstappen, een ramp voor veel ouderen en toeristen. Er ligt een geweldig spoornetwerk met een prima werkende dienstregeling. Mobiliteit als collectieve voorziening, als water uit de kraan. Wat een mooi vooruitzicht. En wie weet helpt het ook een beetje zelfs de meest verstokte automobilist te verleiden. Om ook eens een keer de tram, trein, bus of metro te pakken.

Puppy cursus

Maar het allermooiste van gratis openbaar vervoer is toch wel dat het een positieve stimuleringsmaatregel is. Het gaat erom dat je goed gedrag beloont. Niet dat je onwenselijk gedrag bestraft. Net als op de puppy cursus van hondengoeroe Martin Gaus. Als de bedoeling is dat meer mensen over het spoor gaan reizen, moet je de trein zo aantrekkelijk mogelijk maken, dus gratis. Als we ov-reizigers maar genoeg verwennen, kunnen we net zo goed stoppen met het pesten en treiteren van automobilisten en vliegtuigpassagiers. Zelfs de hond snapt het.

Prettige maandag!