Opinie | Voorgeenmetersamenleving

Paul Laseur25 mei 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Lees ook | Liveblog Coronacrisis

Zelfs op geen hàlve meter van elkaar. Nooit eerder zag ik zoveel scooters en fietsen boven op elkaar bij de strandopgang. En nergens handhavers of waarschuwingsborden te zien. Overal in de parken en op de stranden was het donderdag extreem druk. In een aantal gevallen werden zelfs toegangswegen afgesloten.

Waarom wachten tot 1 juni?

Je kunt wel zeggen dat de anderhalvemetersamenleving totaal is mislukt, nog voordat ie goed en wel is begonnen. Het is eerder een voorgeenmetersamenleving. Maar het is moeilijk om iemand daarvan de schuld te geven. Want van alle kanten klinkt ook begrip voor de badgasten die na maanden van eenzame opsluiting weer eens lekker uit de band springen. Zeker nadat de regering had aangekondigd om de coronateugels vanaf volgende week toch al te laten vieren. Wat maken die paar dagen dan nog uit. Waarom wachten tot 1 juni als het aantal geregistreerde gevallen nu al zo hard terugloopt. De piek is duidelijk over, het gaat nu snel de goede kant op.

Beluister ook | Werkloosheid stijgt ongekend hard naar historisch laag percentage

Verwarring over maatregelen

Intussen neemt de verwarring over de maatregelen alleen maar toe. Want waarom bijvoorbeeld niet per direct mondkapjes verplichten in het openbaar vervoer, maar pas vanaf 1 juni? En waarom ook niet-medische maskers, waarvan officieel is vastgesteld dat ze geen enkele bescherming bieden? Waarom kappers en terrassen wel, maar sportscholen en sauna’s niet? Wie heeft ooit nog wat gehoord van kudde-immuniteit, corona-app, of dashboard? Handhaving, ook al zo hopeloos geregeld. Willekeurig worden boetes met strafblad uitgedeeld van 400 euro per persoon, voor het samen likken aan een ijsje. Terwijl de party people op het strand vrijuit gaan. Dan zijn er ineens geen boa’s te bekennen. En gelukkig maar, want niemand had voor hun veiligheid kunnen instaan.

Beluister ook |

Wapenstok en pepperspray

Geweld tegen buitengewone opsporingsambtenaren is natuurlijk nooit goed te praten. Daarom moet je ze er ook niet op afsturen en aan zoveel druk en gevaar blootstellen. In een democratische rechtsstaat hebben we daar gelukkig de échte politie voor. Toch demonstreert de BOA bond morgen in Amsterdam en Den Haag, om voortaan te worden uitgerust met wapenstok en pepperspray. Om een dreigende volksopstand met harde hand te kunnen neerslaan, net als de collega’s in Hong Kong. Maar als naleving van de regels alleen nog met geweld kan worden afgedwongen, deugen de regels misschien wel niet. Dan moet je die aanpassen en niet de uitrusting van handhavers. Trouwens, wat was er eigenlijk mis met eigen verantwoordelijkheid van burgers?

Prettige maandag!