Opinie | Boyfight
Over de aflevering

Ik keek altijd op tegen mannen als Richard Branson. De lifestyle van Richard is er een zonder kantoorgezeur. Als je zo’n status hebt mag over alles meepraten. Wat je zegt telt.
Deze ondernemers stonden op waar anderen bleven liggen. Ze zijn stoer en zelfverzekerd. Bel aan, neem me mee.
O nee, toch niet…
Standbeelden
Nu de standbeelden omver worden gehaald van helden die over de rug van anderen hun heldendom hebben verdiend, en Google, Apple en Epic Games in een boyfight zijn beland, vroeg ik me af hoe de huidige CEO’s hun champagne drinken en het leven vieren.
Luister terug| Werkprofessor: Bedrijven word wakker, je personeel zit zich ziek
Vindt Mark Zuckerberg het heerlijk om op zondagavond na te denken hoe hij met zijn platform zo min mogelijk maatschappelijke verantwoordelijkheid kan nemen? Schenkt Jeff Bezos zich een extra glas in als hij denkt aan die duizenden mensen die bij hem werken en niet eens met een volle werkweek een bestaansminimum verdienen?
Zijn ze zich bewust van het feit dat hun standbeelden ook omver zullen worden gehaald? Dat we over 30 jaar vol onbegrip zullen kijken naar hen die nu niét standaard mens, maatschappij én moeder aarde willen sparen?
Uitbuiting
Wanneer gaan zij voelen dat deze manier van geld verdienen niet meer kan? Net als dat we nu vinden dat je niet op slaven je rijkdom mag bouwen, mag dat natuurlijk ook niet op uitbuiting van mens, dier en moeder Aarde. Deze CEO’s leven nog als de publieke opinie echt gaat keren, beseffen ze zich dat?
We zijn met te veel, de uitdagingen zijn te groot.
Lees ook | CEO's techreuzen op het matje
En-En
En: we hoeven niet te kiezen. Het kan én én, dat bewijst de B Corp-beweging. Dat zijn bedrijven die naast winst en aandeelhouders ook mens, milieu en maatschappij als uitgangspunt nemen. Wij als consumenten kunnen kiezen onze producten bij hen te kopen. Waar is de Richard Branson van dat soort bedrijven? Waar is die heerlijke dude of vrouw met vlotte babbel die de publieke opinie opzoekt? Die het beste bedrijf vóór de wereld bouwt in plaats van het beste bedrijf ten koste van de wereld.
Bel bij me aan, dan drinken we daarop, en daarna naar het Catshuis, op naar de nieuwe standaard.
Over Wendy van Ierschot
Wendy van Ierschot is ondernemer en investeerder met de focus op de scale-ups. Ze vervangt BNR's vaste maandag-columnist Paul Laseur.
Podcast | Wendy van Ierschot publiceert elke week een nieuwe aflevering van de podcastserie Werkprofessor. Abonneer je via www.bnr.nl/werkprofessor