Opinie | Lelystad Airport gaat nooit open

Paul Laseur31 aug 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image
(BNR)

Zelfs binnen de coalitie kunnen ze het niet goed eens worden. Niet voor niets werd de opening vier keer uitgesteld. En dat was allemaal nog vóór de uitbraak van COVID-19. Nà corona is het helemaal een no-brainer: Lelystad Airport komt er nooit. Alleen bestuurders en politici willen dat nog niet onder ogen zien.

Massatoerisme is dood

Wereldwijd is de luchtvaart één van de zwaarst getroffen sectoren in de coronacrisis. Slechts met miljardensteun van de overheid kon KLM van de ondergang worden gered. Ruim vijfduizend medewerkers verliezen daar hun baan. Ook bij de Schiphol Group gaan honderden banen verloren, na een dramatisch verlies van 246 miljoen euro in de eerste helft van het jaar. Het aantal passagiers nam af met 62 procent. Het aantal vliegbewegingen halveerde. Vliegtuigen zitten nog maar halfvol.

Luister terug | Paul Laseur | Algemene politieke keuring

Als het vliegverkeer ooit terugkomt op z’n oude niveau, zal dat nog minstens een paar jaar duren. Dat geldt zeker voor het soort vakantievluchten waarvoor Lelystad bedoeld was. Het hersenloze massatoerisme, waarbij we ons zonder nadenken twee keer per jaar aan boord van een prijsvechter laten proppen, is hopelijk voorgoed voorbij. En voor welk probleem is Lelystad Airport dan nog een oplossing?

‘Lelystad Airport gaat gewoon open’

Toch gaat Schiphol-topman Dick Benschop er nog altijd vanuit dat Lelystad volgend jaar november gewoon opengaat. Op schema, zoals aangekondigd door verkeersminister Cora van Nieuwenhuizen. Omdat, zegt Benschop, het zo in het regeerakkoord staat. Maar zijn politieke werkelijkheid heeft helemaal niets meer te maken met de economische realiteit.

Lees ook | Aangifte tegen topambtenaren en Schiphol vanwege Lelystad Airport

Immers: noch het regeerakkoord, noch alle adviesrapporten van de laatste jaren die de noodzaak van Lelystad Airport moesten aantonen, konden de dramatische gevolgen van een coronacrisis voorzien. Onderzoek van vóór de coronacrisis, naar de meerwaarde van een vakantievliegveld in de polder, moet daarom worden overgedaan, zeggen de onderzoekers zelf tegen de Volkskrant. Maar de minister vindt dat kennelijk niet nodig.

Politieke nalatenschap

Lelystad Airport had de politieke nalatenschap moeten worden van Cora van Nieuwenhuizen, de kroon op haar werk. Maar het zou pas echt van bestuurlijke moed getuigen wanneer ze resoluut de stekker eruit trekt. En met opgeheven hoofd wegloopt uit dit doodgeboren project. Omdat je het niet kunt maken om in een zinloos nieuw vliegveld te investeren, terwijl elders in de sector duizenden mensen hun baan kwijtraken.

Prettige maandag!

Over Paul Laseur

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column. Luister live maandagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/paul-laseur, Apple Podcast of Spotify.