Opinie | Failliet of niet

Paul Laseur14 sep 20203 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

(BNR)

Het CBS telde in augustus niet méér faillissementen dan normaal, maar veel mínder. Het aantal bedrijven dat op de fles gaat daalt zelfs al vier maanden op rij en ligt nu op het laagste niveau in 21 jaar. Dat klinkt natuurlijk prachtig, maar het is - op z’n minst - ook een beetje merkwaardig, gelet op de hoogste economische alarmfase die een half jaar geleden werd afgekondigd.

Te zwak voor steun

De verborgen werkelijkheid is - helaas - dan ook een heel stuk grimmiger. De mooie statistieken verhullen dat veel bedrijven doodziek zijn, maar met financiële steun van de overheid kunstmatig in leven worden gehouden. Voor noodlijdende ondernemingen in krimpsectoren, die het voor de uitbraak al zwaar hadden, kwam corona als een geschenk uit de hemel. Want zonder virus geen staatshulp, en zonder staatshulp geen uitzicht op herstel.

Luister terug | Paul Laseur | Lelystad Airport gaat nooit open

Het is, kortom, uitstel van executie. En je moet je toch afvragen wie daarmee geholpen is. In elk geval niet de bedrijven die wel op eigen benen zijn blijven staan en zich zo goed en zo kwaad als het kan door de crisis heenworstelen. En daarbij niet alleen met zware economische tegenwind te maken krijgen, maar daarbovenop met de valse concurrentie van niet-levenvatbare marktpartijen die toch nog door de staat worden ondersteund.

Te sterk voor steun

Dan zijn er ook de bedrijven, aan de andere kant van het spectrum, die vorig jaar nog miljoenenwinsten boekten en waarbij voldoende vet op de botten mag worden verwacht om het zonder hulp uit te zingen. Of een aandeelhouder met diepe zakken hebben, die met al het dividend van de afgelopen jaren makkelijk had kunnen bijspringen. Maar die toch een beroep doen op de NOW-regeling, omdat het kan. Want zo moeilijk is het niet om een omzetdaling van 20% te laten zien. En dan ondanks de ondersteuning van de staat, die nadrukkelijk is bedoeld voor baanbehoud, toch keihard reorganiseren.

Luister terug | Paul Laseur | Voorlopig geen suikertaks

Legitieme gevallen

Natuurlijk zijn er ook voldoende gezonde ondernemingen, voor wie de staatshulp net het verschil maakt in deze ongekende crisissituatie. Die op termijn het heft weer in eigen handen nemen. Dat is zelfs de grootste groep, mag ik hopen, waarvoor de steun bedoeld is. Maar het voelt erg ongemakkelijk dat miljarden euro’s worden gemorst in deze hele reddingsoperatie. Veel belastinggeld verdwijnt onherroepelijk in de zakken van partijen die het niet nodig hebben of voor wie het hoogstens uitstel van executie betekent. Het wordt een bijzondere Prinsjesdag morgen. De geldkraan staat wijd open om de BV Nederland door de crisis te slepen. Maar elke visie ontbreekt. Het dalend aantal faillissementen is geen teken van succes maar van falend kabinetsbeleid.

Prettige maandag!

Over Paul Laseur

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column. Luister live maandagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/paul-laseur, Apple Podcast of Spotify.