Opinie | Op naar een Cashloze Samenleving

Paul Laseur7 dec '20 06:253 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Elektronisch betalen

Wat helemaal steeds minder voorkomt is dat klanten hun aankopen contant afrekenen. Elektronisch betalen is de norm geworden, een trend die door COVID-19 alleen maar is versneld. In bijna alle winkels, 92 %, kan tegenwoordig met pin worden betaald. En het aantal winkeliers dat daarnaast nog munten en bankbiljetten accepteert daalt gestaag. De Nederlandsche Bank meldt dat steeds meer ondernemers overwegen om klanten in de toekomst uitsluitend nog te laten pinnen. En van de startende ondernemers die nu een winkel openen kiest de helft ervoor om alleen nog maar een pinautomaat neer te zetten.

Luister terug | Tsunami van koopjesjagers

Lang leve corona

Soms heb je een crisis nodig om zaken helder te zien. Maar mede door Corona zijn dit jaar zoveel fysieke transacties verhuisd naar het digitale domein, dat de tijd ineens rijp lijkt om het primitieve chartale geldtijdperk versneld af te ronden: Schaf contant geld af. Zorg dat alleen nog elektronisch kàn worden afgerekend. Ons land zou daarin een belangrijke voortrekkersrol kunnen spelen. Waar het gaat om elektronisch bankieren en digitaal betalen zijn wij het beste jongetje van de Europese klas en een aanjager van innovatie. ‘Stuur maar een tikkie’ is bij ons in korte tijd volledig ingeburgerd. Aan de collectebussen voor het goede doel hangt al vaak een QR-code. Parkeren gaat prima met de app. Nooit meer losse muntjes in de auto of de meter extra volgooien, voor de zekerheid.

Luister terug | Back to Business | Ondernemers betalen steeds meer online

Technisch kunnen we het allang. Alleen mentaal moet de knop nog om.

Jammer natuurlijk voor bejaarden, criminelen en de tweedehands autohandel. Maar daar vinden we wel wat op. Ook voor alle zwartklussers zie ik nog wel een emotionele barrière. Maar dat weegt niet op tegen de evidente voordelen van een cashloze samenleving. Denk eens aan de veiligheid. Of de 140 Miljard Euro die de EU-lidstaten samen nu nog jaarlijks mislopen aan btw-inkomsten, door zwarte betalingen. Witwassers hebben het nakijken.

Het went snel genoeg

Bijna 19 jaar geleden werd de Gulden omgeruild voor de Euro. Terugkijkend is dat redelijk vlekkeloos verlopen. Het went snel genoeg. Vanaf hier is het nog maar een kleine stap om alle contant geld de wereld uit te helpen. Om te beginnen uit Nederland.

Prettige Maandag!