Opinie | Permanent totaalverbod op consumentenvuurwerk

Paul Laseur4 jan 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Image

Poolse explosieven

Verdrietig om te zien dat zoveel landgenoten een verstandige overheidsmaatregel massaal negeren. Het vuurwerkverbod doelbewust en opzettelijk overtreden. Gewoon naar Polen uitweken om daar hun explosieven in te slaan. Niet alleen werd doodleuk veel en zwaar vuurwerk afgestoken. Politie- en brandweermensen werden er ook ouderwets mee bekogeld, net als met stenen en met glas trouwens. Meer auto’s nog dan in andere jaren gingen in vlammen op. En er werden veel illegale feesten gehouden die nauwelijks konden worden beëindigd.

Luister terug | Paul Laseur | Op naar een cashloze samenleving

‘Missie geslaagd’

Het was kortom een nacht vol oproer en geweld, wetsovertreding en brandstichting, waarin hulpverleners werden bedreigd en aangevallen. Toch was de Minister van Justitie achteraf ‘tevreden’ over het verloop van deze jaarwisseling: Missie geslaagd, zei Grapperhaus. Door de verminderde druk op de zorg, waarvoor de maatregel tenslotte was bedoeld, mocht het vuurwerkverbod kennelijk een succes worden genoemd. Ook al faalde de handhaving ervan nog zo jammerlijk. Waarmee het gezag van deze minister feitelijk ernstig is ondermijnd.

Luister terug | Paul Laseur | Het jaar van de hoop

Barbaarse traditie

Ondanks het succes van de maatregel - in termen van aantallen slachtoffers - wil Grapperhaus nog niet praten over een algemeen vuurwerkverbod voor de komende jaren. Onbegrijpelijk dat het kabinet nu niet meteen doorpakt en voorgoed een einde maakt aan deze barbaarse traditie. Waarin we als samenleving voor lief nemen dat jaarlijks onnodig slachtoffers vallen. Al die jonge mannen die voor de rest van hun leven een hand of een oog moeten missen.

Eenmalige coronamaatregel

Een permanent totaalverbod op alle soorten consumentenvuurwerk, met strenge handhaving, is de enige oplossing. Organiseer gewoon grote publieke vuurwerkshows, waarom niet? Maar wat een lafheid om het vuurwerkverbod zo kort voor de verkiezingen af te doen als een eenmalige coronamaatregel.

Prettige maandag!

Over Paul Laseur

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column. Luister live maandagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/paul-laseur, Apple Podcast of Spotify.