Opinie | Waarom heb ik dit niet bedacht?

Paul Laseur25 jan 20213 minuten
Of luister de podcast via:

Over de aflevering

Deze eigenschap heeft in de loop der eeuwen een reeks onvoorstelbare uitvindingen voortgebracht. De industriële revolutie ging over in een digitale revolutie en inmiddels draait alles om data. De ontwikkelingen volgen elkaar razendsnel op. Het tempo waarin De Vooruitgang zich voltrekt is voor gewone stervelingen nauwelijks bij te houden.

Praktische oplossingen voor alledaagse problemen

Technisch kunnen we alles, de mogelijkheden zijn haast onbegrensd. Toch zijn het niet de enorme, wereldschokkende innovaties die de uitvinder in mij wakker maken. Het meeste plezier valt juist te beleven aan piepkleine, bescheiden uitvindingen die een praktische oplossing bieden voor een alledaags probleem, om niet te zeggen luxeprobleem. Waarbij je onwillekeurig glimlacht en denkt: Waarom heb ik dit niet bedacht?

Luister terug | Paul Laseur | Een groene trekker met gele wielen

Slim beschuitje

Zoals de kleine inkeping in de beschuitjes van Bolletje. Waar precies je vinger inpast, zodat ze niet meer in stukken uit de rol komen. Het is een uitvinding van Theo Tempels uit Apeldoorn. Een slim beschuitje. Verbluffend simpel maar uiterst doeltreffend. Net als de vliegjes in de pisbakken op Schiphol.

Mikken op een vliegje

Ja dames, onderin de urinoirs op de luchthaven is vlak naast de afvoer een klein vliegje afgebeeld. Dat geeft de jongens iets om op te mikken, zodat ze niet meer alles onder spetteren. De keramische pispotten met ingebakken mikpunt werden voor het eerst geplaatst in de jaren ’90. Het was een doorslaand succes. De schoonmaakkosten van Schiphol doken omlaag. Terwijl de belevingsscores van het toiletbezoek omhoogschoten. Onlangs zijn de vliegjes vervangen door golf holes, wat natuurlijk jammer is. Maar het principe blijft hetzelfde, briljant in z’n eenvoud. Je ziet het ook terug in de blikvangers, die supersize basketbal-netten die langs scholierenfietsroutes staan opgesteld. Waar ze hun lege blikjes Redbull in kunnen mikken.

Luister terug | Paul Laseur | Totaalverbod op consumentenvuurwerk

Nudging

Zonder ook maar enige dwang uit te oefenen wordt de doelgroep verleid om zich sociaal wenselijk te gedragen. En ongewenst gedrag achterwege te laten. Gewoon door een spelletje ervan te maken, een kleine challenge met jezelf. Het is een psychologische techniek die “nudging” wordt genoemd. Positieve keuzes worden op een subtiele manier naar voren geschoven, zonder de andere opties weg te nemen. Elk individu behoudt zijn keuzevrijheid. Maar door subtiele beïnvloeding worden we onbewust toch naar het gewenste gedrag geleid. Klink als een uitkomst voor lockdown, vaccinatie en avondklok.

Prettige maandag!

Over Paul Laseur

Financieel journalist Paul Laseur houdt zijn scherpe blik op economie en maatschappij. Elke maandag een nieuwe column. Luister live maandagochtend om 06:25 in De Ochtendspits of wanneer je wilt via bnr.nl/paul-laseur, Apple Podcast of Spotify.